Reuters: Επιθετικά σενάρια για τις τράπεζες

Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2011 08:46

Το ενδεχόμενο κρατικοποίησης κάποιων από τις ελληνικές τράπεζες αναπτύσσει άρθρο του Reuters, σημειώνοντας πως μια τέτοια εξέλιξη είναι πολύ πιθανή αν γίνει ένα «επιθετικότερο» haircut και οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε τραπεζικές μετοχές.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι «όμηροι» ενός τοξικού χαρτοφυλακίου ομολόγων συνολικής αξίας 40 δισ. ευρώ το οποίο είναι συνδεδεμένο με την ελληνική κρίση που σύμφωνα με τους αναλυτές θα λήξει με την ελληνική χρεοκοπία.

Όπως αναφέρεται, το haircut του 21% που έχει συμφωνηθεί ως μέρος της πρόθεσης βοήθεια των 109 δισ. ευρώ, δεν είναι αρκετό, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να «σκοντάφτει» σε ένα χρέος 350 δισ. ευρώ. Aρα απαιτείται μεγαλύτερο haircut πιθανότατα της τάξης του 50% ώστε να μην χαθεί η έκτακτη βοήθεια. Κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε ζημιές της τάξης των 16 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες.

«Ανοιχτοί»

Οι τραπεζίτες έχουν εμφανιστεί «ανοιχτοί» ώστε να συζητήσουν ένα νέο γύρο διαγραφών σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, εφόσον το πρώτο μέρος είναι ανεπαρκές να σταματήσει μια χρεοκοπία που θα προκαλούσε πολύ βαθύτερες απώλειες.

Βέβαια αν τελικά γίνει μια τέτοια κίνηση, οι επιπτώσεις στις τράπεζες θα είναι πολύ μεγάλες ώστε να μπορέσουν να καλυφτούν και μάλιστα μέσα σε μια δοκιμαζόμενη από την ύφεση οικονομία. Έτσι ή θα πρέπει να απευθυνθούν στο Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας (ήτοι να κρατικοποιηθούν) ή να καταρρεύσουν.

Το Reuters σημειώνει επίσης τη συρρίκνωση των καταθέσεων και την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καταστάσεις που οδηγούν σε περικοπές κόστους και κινήσεις απομόχλευσης προκειμένου οι τράπεζες να καταφέρουν να διατηρούν το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 10% όπως απαιτεί η TτE.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα