Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,5% την επόμενη χρονιά, έναντι 5,5% το 2011, προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Η οικονομία εκτιμάται ότι θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2013.
Το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,5% φέτος για να υποχωρήσει στο 6,8% την επόμενη χρονιά, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει στα 356,5 δισ. ή 161,8% του ΑΕΠ φέτος και να αυξηθεί περαιτέρω στο 172,7% του ΑΕΠ ή στα 371,9 δισ. ευρώ το 2012.
Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται στο 15,2% φέτος και στο 16,4% το 2012, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σημαντικά το 2012, επηρεαζόμενος από την χαμηλή εγχώρια ζήτηση και τις διαρθρωτικές αλλαγές που βελτιώνουν τη λειτουργία των αγορών. Η αύξηση του εναρμονισμένου ΔΤΚ το 2012 εκτιμάται στο 0,6%.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, η ιδιωτική κατανάλωση θα μειωθεί το 2012 κατά 3,8% (από -6,2% το 2011 και -4,5% το 2010), λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της αύξησης της ανεργίας. Η δημόσια κατανάλωση θα συρρικνωθεί το 2012 κατά 7,5% (από -8% το 2011 και -6,5% το 2010). Οι επενδύσεις θα περιορισθούν το 2012 κατά 4% (από -12,9% το 2011 και -16,5% το 2010).
Αντίθετα, η συμβολή του εξωτερικού τομέα αναμένεται θετική (συμβολή 2,4 μονάδες στη μεταβολή του ΑΕΠ), με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 6,4% και τις εισαγωγές (σταθερές τιμές) να μειώνονται κατά 2,8%.
Η επεξεργασία του προσχεδίου του προϋπολογισμού θα αρχίσει την Πέμπτη στις 11 το πρωί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Τα πρόσθετα μέτρα του 2011
Τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2011, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, έχουν ως εξής:
* εισφορά αλληλεγγύης υπαλλήλων του δημόσιου τομέα για την καταπολέμηση της ανεργίας,
* μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα με ηλικίες 30 - 65 έτη,
* ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, με βάση το εισόδημά τους κατά το έτος 2010,
* ειδικό τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες,
* έκτακτη εισφορά σε οχήματα μεγάλου κυβισμού, σκάφη και πισίνες,
* βαθμιαία εναρμόνιση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με το φόρο πετρελαίου κίνησης,
* αλλαγή στη δομή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στον καπνό και συντόμευση του περιθωρίου καταβολής του, για τις εταιρείες από τις 56 στις 26 ημέρες,
* αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23% από 1/9/2011,
* ειδικό τέλος στις επιχειρήσεις που εξαιρούνται από τον αντικαπνιστικό νόμο,
* επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο,
* αύξηση των τελών κυκλοφορίας οχημάτων,
* δήλωση ως ιδιωτικών των σκαφών αναψυχής που είχαν εικονικά χαρακτηριστεί ως επαγγελματικά και ρύθμιση για την εγγραφή τους στα αρχεία των φορολογικών αρχών,
* είσπραξη παραβόλων κατά την υποβολή αιτήσεων για ρύθμιση αυθαίρετων κτισμάτων και αλλαγών χρήσης ακινήτων και
* επιβολή έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών.
ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ το 2012
Σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνει ότι το προσχέδιο κινείται μέσα στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και υποστηρίζεται από τη δέσμη των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί και ανακοινωθεί και τα οποία, στο σύνολό τους, θα έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από το τέλος του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, με τα μέτρα αυτά διασφαλίζεται η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2012 (δημοσιονομικό έλλειμμα 14,65 δισ. ευρώ), που θα επιτρέψουν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ.
Ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι με τον προϋπολογισμό του 2012 ολοκληρώνεται μία πυκνή και δύσκολη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, που από πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. ευρώ το 2009, φθάνει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ το 2012.
Επισημαίνει ακόμη ότι ο προϋπολογισμός του 2012 καλύπτει επίσης πλήρως την απόκλιση του 0,7% του ΑΕΠ που καταγράφεται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011. Η απόκλιση αυτή οφείλεται, όπως αναφέρει, σε σημαντικό βαθμό, στην πολύ βαθύτερη από την προβλεφθείσα ύφεση του 2011, που κινείται τελικά στο -5,5% του ΑΕΠ, αντί πρόβλεψης -3,8% του Ιουνίου του 2011.
Όπως εξηγεί, τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα δεν επέτρεπαν να καλυφθεί και αυτό το 0,7% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2011. Για το λόγο αυτό, σε συμφωνία με την τρόικα, αντιμετωπίστηκαν από κοινού οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 και του 2012 ώστε στο τέλος του 2012 να καλύπτονται πλήρως όλοι οι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως αυτοί προβλέπονται ως απόλυτο μέγεθος στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει ότι αδικεί συνεπώς την τεράστια αυτή προσπάθεια του λαού η μεταφορά οποιαδήποτε άλλης εντύπωσης που δεν λαμβάνει υπ΄ όψιν τα δύσκολα μακροοικονομικά δεδομένα, τα δημοσιονομικά επιτευγμάτων των δύο τελευταίων ετών και όσα έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα.
Ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή, όπως και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στους θεσμικούς της εταίρους για την αποφασιστική προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβε τον Ιούλιο η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα.
«Σε στενή συνεργασία με την τρόικα και τους θεσμικούς μας εταίρους, προσπαθούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα. Να προστατεύσουμε δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά την πατρίδα μας, να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης», τονίζει ο κ. Βενιζέλος και καταλήγει: «Το πιο κρίσιμο και σημαντικό που έχουμε να κάνουμε για να επανέλθουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προοπτικές της χώρας και των πολιτών της, ιδίως των νεώτερων, είναι να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς και διαρθρωτικούς μας στόχους και να αποδείξουμε διεθνώς την αποφασιστικότητα, την ενότητα και τη συνέπεια μας».
Ανάλογες δηλώσεις έκανε και προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Αφού διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα «λαμβάνει όλα τα απαραίτητα δύσκολα μέτρα ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων της», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό φιλόδοξο.
«Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν την παταγώδη αποτυχία της οικονομικής συνταγής που ακολουθεί», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης και έκανε λόγο για ανεπάρκειες, καθυστερήσεις και συγκρούσεις στελεχών της κυβέρνησης, που γίνονται αιτία για νέα πιο δυσβάστακτα και άδικα μέτρα.
«Παρά τις αιματηρές θυσίες των πολιτών, η κυβέρνηση πέφτει έξω σε όλους της τους στόχους και τους αναθεωρεί προς το δυσμενέστερο», παρατήρησε ο κ. Μιχελάκης, επισημαίνοντας πως η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης πληρώνεται ακριβά από τον λαό και τον τόπο, χωρίς να δημιουργείται καμία προοπτική διεξόδου από την κρίση.
Στο ίδιος μήκος κύματος, ο αναπληρωτής τομέαρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας ότι «η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας» και με αφορμή το έλλειμμα του 2011 κάνει λόγο για «απόλυτο ναυάγιο της ακολουθούμενης πολιτικής».
Αυτό επιβεβαιώνεται πλέον από τα ίδια τα μεγέθη του Προϋπολογισμού
Τη θέση ότι η κυβέρνηση εννοεί σωτηρία της χώρας «την εξόντωση του λαού» και «την καταδίκη του με κάθε τρόπο και μέσο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση για να μειωθούν οι ζημιές για τα συσσωρευμένα κεφάλαια των τραπεζιτών και των μεγαλοεπιχειρηματιών από τη δική τους κρίση», διατυπώνει το ΚΚΕ , με αφορμή τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2012.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι «η κυβέρνηση έχει το θράσος να ρίχνει την ευθύνη και να κατηγορεί τα εργατικά - λαϊκά στρώματα για τα αδιέξοδα που έχει η ίδια και η ΕΕ, για την αδυναμία τους να διαχειριστούν την καπιταλιστική κρίση που βαθαίνει».
Επιπλέον, το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί το λαό «να μην αυτοκτονήσει, σκύβοντας το κεφάλι σε θυσίες δίχως τέλος ή αναζητώντας μάταια καλύτερη διαπραγμάτευση του μνημονίου ή έλεος από τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό».
«Ο Προϋπολογισμός κατετέθη. Δεν έχουν μάθει όμως ακόμη το όνομα του συντάκτη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
Ο κ. Καρατζαφέρης τονίζει ότι είναι «πέρα από βέβαιο ότι δεν πρόκειται να εξυπηρετηθεί, όπως δεν εξυπηρετήθηκαν όλοι οι τελευταίοι προϋπολογισμοί».
Να καταστρέψει οριστικά τη χώρα και να δώσει χαριστική βολή στην οικονομία και το λαό έχει ως μόνη αποστολή ο προϋπολογισμός του 2012, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Αναφερόμενος στο προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι αυτό προβλέπει την πληρωμή στους πιστωτές του δημοσίου ποσών μεγαλύτερων από όσα θα καταβάλλει η κεντρική διοίκηση της χώρας για μισθούς και συντάξεις.
Ειδικότερα, χαρακτηρίζει τα συγκεκριμένα ποσά «ληστρικούς τόκους».
«Για να ανακοπεί η επερχόμενη απόλυτη καταστροφή χρειάζεται άμεσα να ηττηθεί το σημερινό κυβερνητικό και συναινετικό μνημονιακό κατεστημένο», υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης, προκειμένου, όπως είπε «μια νέα προοδευτική κυβέρνηση να κηρύξει στάση πληρωμών επί του χρέους».
Τέλος, τόνισε την ανάγκη να δοθεί μία ανάσα στη χώρα και να εφαρμοστεί ένα προοδευτικό πρόγραμμα διεξόδου, σωτηρίας και ανασυγκρότησης.
«Αντί να κόψουν αποφασιστικά τις δαπάνες, κυβέρνηση και τρόικα, με το σχέδιο προϋπολογισμού του 2012, παραβιάζουν το ίδιο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψήφισε η Βουλή πριν από τρεις μόλις μήνες», παρατηρεί η Δημοκρατική Συμμαχία.
Το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη υποστηρίζει ακόμη ότι «ο σχεδιαζόμενος προϋπολογισμός εντείνει ακόμα περισσότερο την υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα και χτυπά τους κοινωνικά αδύνατους προς όφελος των φιλικών προς την κυβέρνηση συντεχνιακών ομάδων».