Γαλλία : Μείωση των καταναλωτικών δαπανών τον Αύγουστο

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2002 10:35

Μειώθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία τον Αύγουστο, ως αποτέλεσμα της αύξησης της ανεργίας και της πτωτικής πορείας των μετοχών στα χρηματιστήρια.

Οπως ανακοινώθηκε, οι πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών μειώθηκαν κατά 0,1% τον Αύγουστο, μετά από άνοδο 1,3% που είχαν σημειώσει τον Ιούλιο. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν, ότι, θα σημειώνετο αύξηση, σε ποσοστό 0,2%.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών, που αποτελούν το 54% της τρίτης σε μέγεθος οικνομίας στην Ευρώπη, βοήθησαν πέρυσι τη χώρα να εξέλθει από την ύφεση. Με την ανεργία στα υψηλότερα επίπεδα χρονικού διαστήματος 22 μηνών και τον δείκτη CAC 40, να σημειώνει απώλειες 29,3% αυτό το τρίμηνο, οι καταναλωτές, μείωσαν τις δαπάνες τους.

«Πριν από μερικούς μήνες, οι απολύσεις ήταν απλώς ειδήσεις στον Τύπο, αλλά τώρα είναι πραγματικότητα», ανέφερε η Anne Sabet, δικηγόρος, συμπληρώνοντας : «Αυτό σημαίνει την διακοπή των αγορών; Οχι, αλλά σκέφτομαι δύο φορές πριν κάνω άσκοπες αγορές».

Η Alcatel S.A., η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού υλικού της Ευρώπης, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι, θα μειώσει και πάλι, κατά 10.000 αυτήν τη φορά, τις θέσεις εργασίας, μειώνοντας συνολικά το προσωπικό της περισσότερο από το μισό. Η Infogrames Entertainment S.A., επίσης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις, μετά τις ζημίες που εμφάνισε τη χρήση του 2002 και που ήταν πολύ μεγαλύτερες από ό,τι αναμένετο.

Η μείωση των πωλήσεων, ώθησε την εμπιστοσύνη των Γάλλων επιχειρηματιών σε χαμηλότερα επίπεδα για δεύτερο μήνα τον Ιούλιο, σημάδι, ότι οι εταιρείες δεν θα προχωρήσουν συντόμως σε προσλήψεις.

Ανοδικά κινήθηκε η ανεργία στη χώρα κάθε μήνα, εκτός από τον Μαϊο του 2001. Διαμορφώθηκε στα 2,43 εκατ. ανέργους τον Ιούλιο, διατηρώντας τον δείκτη στο 9%.

Οι δαπάνες για την αγορά αυτοκινήτων και εξαρτημάτων, υποχώρησε κατά 6,2% τον Αύγουστο και ήταν η μεγαλύτερη μείωση σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών. Οι πωλήσεις ενδυμάτων και υποδημάτων, αυξήθηκαν κατά 1,3%, ενώ οι αντίστοιχες για την αγορά καταναλωτικών αγαθών, συμπεριλαμβονομένων επίπλων και σαπουνιών, αυξήθηκαν κατά 1,3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα