Τρισέ: Αχίλλειος πτέρνα της Ευρωζώνης η διακυβέρνηση

«Όχι» σε συμβολή της ΕΚΤ στην ενίσχυση του EFSF
Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2011 21:11
UPD:05/10/2011 17:17

Ζαν-Κλοντ Τρισέ: «Όλες οι προηγμένες οικονομίες τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού. Ας μην εκπλησσόμεθα που, στη ζώνη του ευρώ, αυτό επικεντρώθηκε στις κυβερνήσεις μας».

Στην αδυναμία διακυβέρνησης της ευρωζώνης απέδωσε για μία ακόμη φορά την κρίση χρέους ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κατά την τελευταία ακρόασή του σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Όλες οι προηγμένες οικονομίες τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού. Ας μην εκπλησσόμεθα που, στη ζώνη του ευρώ, αυτό επικεντρώθηκε στις κυβερνήσεις μας», ανέφερε ο Τρισέ του οποίου η οκταετής θητεία λήγει την 31η Οκτωβρίου. «Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα διακυβέρνησης», πρόσθεσε ο Τρισέ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε καλέσει επανειλημμένα τους ευρωπαίους πολιτικούς να δώσουν βαρύτητα στο συγκεκριμένο θέμα.

Σήμερα, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, υπενθύμισε την πρόταση που έκανε τον Ιούνιο για τη βελτίωση των δομών της νομισματικής ένωσης και τη δημιουργία κυρίως ενός υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης, το οποίο θα παρακολουθούσε τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών.

Αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΚΤ με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, παραδέχθηκε ότι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είχε στείλει μηνύματα στο πλαίσιο της διαχείρισης της κρίσης, αλλά αρνήθηκε ότι ασκήθηκε πίεση.

«Υπήρξε μια συνεχής διαδικασία μηνυμάτων με όλες τις κυβερνήσεις. Δεν τους υπαγορεύαμε τίποτα, δεν είναι αυτός ο ρόλος μας», υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ απάντησε και στις επικρίσεις σε βάρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα μέτρα που υιοθέτησε από το ξέσπασμα της κρίσης του χρέους και ιδίως για το πρόγραμμά της επαναγοράς κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με στόχο τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού από τις χώρες που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και κινδυνεύουν από ασφυξία.

«Μερικές φωνές λένε ότι δεν έχουμε προχωρήσει αρκετά, άλλες ότι έχουμε προχωρήσει πολύ. Προσπαθήσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί», σημείωσε. «Το να αρνηθούμε την πραγματικότητα της πιο σοβαρής κρίσης που βιώνουμε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο θα ήταν ένα τρομερό λάθος», πρόσθεσε.

Παράλληλα τάχθηκε κατά της συμμετοχής της ΕΚΤ στις προσπάθειες ενίσχυσης του κεφαλαίου που διαθέτει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) διά της παροχής δανείων προς αυτό.

Απαντώντας τέλος στις αιτιάσεις ότι είναι αυστηρός με τα κράτη απ' ό,τι με τις τράπεζες, ο κ. Τρισέ υπογράμμισε αντίθετα ότι αυτές «θα πρέπει να αλλάξουν τους κανόνες λειτουργίας τους».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα