Μείωση προστίμου για σύμπραξη στην ιταλική αγορά καπνού

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2011 11:41

Σε μερική ακύρωση, όσον αφορά τη Romana Tabacchi, της απόφασης της Ε. Επιτροπής σχετικά με σύμπραξη στην ιταλική αγορά ακατέργαστου καπνού προχώρησε το Γενικό Δικαστήριο και μείωσε το αρχικό ποσό του προστίμου που της επιβλήθηκε από 2,05 εκατ. ευρώ σε 1 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, επιβεβαίωσε τα πρόστιμα ύψους 3,99 εκατ. ευρώ και 14 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκαν αντιστοίχως στις Mindo και Transcatab.

Υπενθυμίζεται ότι το 2005 η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 56 εκατ. ευρώ σε διάφορες εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Romana Tabacchi Srl, Mindo Srl και Transcatab SpA, λόγω της συμμετοχής τους, μεταξύ 1995 και 2002, σε οριζόντια σύμπραξη στην ιταλική αγορά ακατέργαστου καπνού, η οποία είχε ως αντικείμενο, ιδίως, τη συμπαιγνία ως προς τις τιμές που πρέπει να καταβληθούν στους καπνοπαραγωγούς και στους μεσάζοντες, καθώς και την κατανομή των προμηθευτών.

Η απόφαση της Επιτροπής αφορούσε επίσης δύο περαιτέρω παραβάσεις εκ μέρους της Επαγγελματικής ένωσης ιταλικών επιχειρήσεων μεταποιήσεως καπνού (Associazione professionale trasformatori tabacchi italiani, APTI) και της ιταλικής ένωσης καπνού (Unione italiana tabacco, Unitab) κατά τον καθορισμό των προς διαπραγμάτευση τιμών για λογαριασμό των αντιστοίχων μελών τους.

Στη Romana Tabacchi, εταιρεία που επί του παρόντος τελεί υπό εκκαθάριση, επιβλήθηκε πρόστιμο 2,05 εκατ. ευρώ.

Στη Mindo (τέως Dimon Italia), η οποία υπόκειται επί του παρόντος σε διαδικασία προληπτικού συμβιβασμού ενώπιον του δικαστηρίου πτωχεύσεως της Ρώμης, επιβλήθηκε, από κοινού και εις ολόκληρον με την Alliance One International Inc. (διάδοχο της Dimon Inc, η οποία ήταν η πρώην μητρική της εταιρία), πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ, για το σύνολο του οποίου υπεύθυνη ήταν η Alliance One International Inc., η δε Mindo ήταν από κοινού και εις ολόκληρον υπεύθυνη μόνον για ποσό 3,99 εκατ. ευρώ.

Τέλος, στην Transcatab, εταιρεία που επί του παρόντος τελεί επίσης υπό εκκαθάριση, επιβλήθηκε, από κοινού και εις ολόκληρον με την Alliance One International, πρόστιμο 14 εκατ. ευρώ.

Με προσφυγές που ασκήθηκαν, μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2006, οι τρεις αυτές εταιρείες προσέφυγαν στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας την ακύρωση της αποφάσεως της Επιτροπής και/ή τη μείωση των αντίστοιχών τους προστίμων.

Όσον αφορά στην υπόθεση της Romana Tabacchi, το Γενικό Δικαστήριο έκρινε ότι, κατά τον υπολογισμό του ποσού του προστίμου που επιβλήθηκε στην εταιρεία, η Επιτροπή, αφενός, εκτίμησε εσφαλμένως τα πραγματικά περιστατικά όσον αφορά τη διάρκεια της συμμετοχής της Romana Tabacchi στη σύμπραξη, και, αφετέρου, παραβίασε την αρχή της ίσης μεταχείρισης κατά την εκτίμηση του ειδικού βάρους της συμμετοχής αυτής.

Εν τέλει, το Γενικό Δικαστήριο ακύρωσε μερικώς την απόφαση, στο μέτρο που η Επιτροπή διαπίστωσε σε αυτήν ότι η Romana Tabacchi είχε συμμετάσχει στη σύμπραξη και πέραν του Φεβρουαρίου 1999, και μείωσε το ποσό του προστίμου που της επιβλήθηκε από 2,05 εκατ. ευρώ σε 1 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στην υπόθεση της Mindo, το Γενικό Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι, κατόπιν της ασκήσεως της προσφυγής της εταιρείας, το σύνολο του προστίμου που της επιβλήθηκε καταβλήθηκε από την αλληλέγγυο και εις ολόκληρον συνοφειλέτιδά της, Alliance One International. Δεδομένου ότι η προσφυγή της Mindo αποσκοπεί ουσιαστικά στη μείωση του ποσού του προστίμου, το Γενικό Δικαστήριο εκτιμά ότι, υπό τις περιστάσεις της υπό κρίση υποθέσεως, η ακύρωση και/ή η μεταρρύθμιση της αποφάσεως ουδόλως θα την ωφελούσε. Παρά τις γραπτές ερωτήσεις που της έθεσε το Γενικό Δικαστήριο μετά την επ’ ακροατηρίου συζήτηση, η Mindo δεν απέδειξε κατά τρόπο νομικά επαρκή ότι είχε συμφέρον γεγενημένο και ενεστώς στη συνέχιση της διαδικασίας. Το Γενικό Δικαστήριο κατέληξε, ως εκ τούτου, στο συμπέρασμα ότι παρέλκει η έκδοση αποφάσεως επί της προσφυγής της.

Τέλος, όσον αφορά στην υπόθεση της Transcatab, το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της και επιβεβαίωσε το πρόστιμο των 14 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε από την Επιτροπή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα