Παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταγγελίες Κουσελά περί λίστας φοροφυγάδων

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2011 13:21
UPD:16:10

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή τους ισχυρισμούς του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά περί λίστας φοροφυγάδων με βεβαιωμένα χρέη που ακόμη και σήμερα δεν έχουν εισπραχθεί.

O πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, που αποτέλεσαν και την αφορμή της εισαγγελικής παρέμβασης, κατά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ υπήρξε ένταση μεταξύ του κ. Κουσελά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να αντέδρασε στην ερώτηση Κουσελά για το ποια μέτρα έχουν ληφθεί για μεγαλοφειλέτες, ρωτώντας τον τι έκανε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο κ. Κουσελάς υποστήριξε πως είχε παραδώσει λίστα με οφειλέτες, ενέργεια την οποία συνέδεσε με την αποχώρηση του από την θέση του υφυπουργού.

Λίγο αργότερα ο πρώην υφυπουργός φέρεται να διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι η επίμαχη λίστα αφορά 3.800 φοροφυγάδες με χρέη άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ ο καθένας.

Ο κ. Πεπόνης ανέθεσε την έρευνα στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, με εντολή να εξεταστεί το θέμα που έθεσε ο κ. Κουσελάς και να εντοπιστεί αν έχουν διαπραχθεί από μη πολιτικά πρόσωπα αξιόποινες πράξεις, όπως αυτή της απιστίας σε βάρος του δημοσίου.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει πλήρεις εξηγήσεις για τις καταγγελίες Κουσελά.

«Ο ΛΑ.Ο.Σ. καταθέτει επείγουσα ερώτηση στη Βουλή προς το Υπουργείο Οικονομικών και ελπίζουμε να μην προβληθούν και αυτή τη φορά ως δικαιολογία τα προσωπικά δεδομένα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Κωστής Αϊβαλιώτης.

Πειστικές εξηγήσεις ζήτησε από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον κ. Κουσελά ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης. Οπως είπε, οι αναφορές του περί «λίστας φοροφυγάδων» υπονοούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να συγκρουσθεί με τους φοροφυγάδες,.

Ο κ. Ζαφειριάδης πρόσθεσε ακόμα ότι «το πολιτικό θέμα που εγείρεται δεν μπορεί να συγκαλυφθεί κάτω από την καθολική και διαχρονική αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο την φοροδιαφυγή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα