ΕΕ: Πιθανόν εντός των επόμενων ημερών οι προτάσεις για τις τράπεζες

Μέρκελ: Έσχατη λύση η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσω EFSF
Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2011 15:14
UPD:17:42
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η Κομισιόν για τον ΕFSF και τη στήριξη των τραπεζών

Εντός των επόμενων ημερών πιθανόν να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προτάσεις της για την ενίσχυση των τραπεζών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της Ολιβιέ Μπαγί.

«Υπάρχει πράγματι μια ευκαιρία να παρουσιάσει η Κομισιόν τις προτάσεις της τις επόμενες ημέρες», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σε ενημέρωση Τύπου και προέτρεψε τις ευρωπαϊκές χώρες να συνεργαστούν για την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στον τραπεζικό κλάδο.

«Θα ήταν άσκοπο για τις χώρες-μέλη να δράσουν διμερώς, μεμονωμένα», είπε. «Πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή προσέγγιση και πρέπει να συζητήσουμε την προσέγγιση αυτή.»

Νωρίτερα, ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν είχε εκφράσει την αισιοδοξία του ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα παραστούν στις συνόδους κορυφής του Οκτωβρίου θα αποφασίσουν τον τρόπο ενίσχυσης των τραπεζών.

Μιλώντας σε σεμινάριο στο Ελσίνκι, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εκτίμησε ότι όλες οι χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να ενισχύσουν τις τράπεζές τους μέσω των αγορών ή με δική τους στήριξη.

«Είμαι αισιόδοξος ότι τουλάχιστον όλες οι χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ μπορούν (να ενισχύσουν τις τράπεζές τους) είτε μέσω των αγορών, είτε μέσω δικών τους κεφαλαίων», ανέφερε. Σύμφωνα με τον Ρεν, το EFSF θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των τραπεζών ως έσχατη λύση.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι σημερινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία ανέφερε πως υπάρχει συμφωνία με την Ολλανδία ο μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, η Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες, στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου, να δώσουν συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η διαδικασία αυτή.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι τράπεζες που χρειάζονται ενίσχυση θα πρέπει οι ίδιες να καθορίσουν τις μεθόδους με τις οποίες θα ενισχύσουν τα κεφάλαιά τούς, πρώτα μέσα από τις αγορές, μετά από τις κυβερνήσεις τους και μόνο ως έσχατη λύση να προσφεύγουν στο EFSF, υπό τον αυστηρό όρο της εξυγίανσής τους. «Αυτό θα συζητηθεί οπωσδήποτε στην επόμενη σύνοδο», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Υπέρ ενός ευρωπαϊκού συντονισμού για την ανακεφαλαιοποίηση ευρωπαϊκών τραπεζών ώστε να οριστεί από πού θα προέλθουν τα απαραίτητα κεφάλαια, ποια θα είναι τα εργαλεία και το χρονοδιάγραμμα μιας τέτοιας επιχείρησης, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το υπουργείο Οικονομικών τάσσεται και η Γαλλία.

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας διεμήνυσε πως δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας: «Συμφωνούμε με τη Γερμανία στο γεγονός ότι χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια στις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών, ακόμα και αν είναι μόνο για να ανταποκριθούμε στις νέες διεθνείς προδιαγραφές της (αναθεωρημένης συνθήκης της) Βασιλείας ΙΙΙ». Σημείωσε μάλιστα πως οι μεγάλες γαλλικές τράπεζες έχουν ήδη προγραμματίσει να επιταχύνουν την υλοποίηση αυτών των προδιαγραφών που προβλέπουν την ενίσχυση των ίδιων κεφαλαίων τους.

Επίσης, επισήμανε πως συμφωνεί με τη Γερμανία και στο ότι οι πηγές κεφαλαιοποίησης πρέπει πρώτα να είναι ιδιωτικές και μόνο σε έσχατη ανάγκη θα πρέπει να γίνει έκκληση για ενισχύσεις με δημόσια κεφάλαια.

Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης ευρωπαϊκών τραπεζών αναμένεται να απασχολήσει και τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί την Κυριακή το απόγευμα στο Βερολίνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα