Γκέρτα Χάσελφελντ: Δεν τίθεται ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2011 17:03

Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν αποτελεί θέμα συζήτησης, ξεκαθάρισε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των συγκυβερνώντων Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Γκέρτα Χάσελφελντ εν όψει του συνεδρίου του κόμματός της.

Στο επίκεντρο των εργασιών του συνεδρίου που αρχίζει σήμερα στη Νυρεμβέργη θα βρεθεί η κρίση του ευρώ. Στους κόλπους του CSU πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την ευρωζώνη και εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ενίσχυση των μηχανισμών διάσωσης με νέους πόρους.

Η ηγεσία του κόμματος έχει καταθέσει συγκεκριμένα πρόταση που προβλέπει την αποβολή από τη ζώνη του κοινού νoμίσματος των χωρών που συστηματικά παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες και υπερχρεώνονται.

Πρόσφατα μάλιστα ο γενικός γραμματέας της CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ είχε προτείνει να εγκαταλείψει προσωρινά η Αθήνα τη ζώνη του κοινού νομίσματος μέχρι να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητά της και να καταστεί διαχειρίσιμο το χρέος της.

«Στην παρούσα φάση δεν τίθεται ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την ΟΝΕ, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι από νομικής πλευράς εφικτό», παρατήρησε ωστόσο η Χάσελφελντ, σημειώνοντας ότι η τρόικα ελέγχει την περίοδο αυτή εάν είναι εφικτή η εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων προς την Αθήνα.

Οσον αφορά στο ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το στέλεχος της CSU, επισήμανε ότι η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «προσφέρει τα εργαλεία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Εξέφρασε τέλος την εκτίμηση ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα με επιτυχία η διαδικασία έγκρισης του EFSF από τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα