Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εν όψει της επικείμενης συνόδου κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου.
Χθες, ο κ. Σαρκοζί συναντήθηκε και με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, χωρίς ωστόσο να γίνουν δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης.
Για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης φαίνεται πως υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο. Η Γερμανία υποστηρίζει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να στραφούν σε ίδια μέσα και στη βοήθεια των κρατών τους για την ανακεφαλαιοποίησή τους προτού να ελπίζουν σε ευρωπαϊκή βοήθεια ενώ η Γαλλία τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού συντονισμού για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Όπως δήλωσε την Παρασκευή η κ. Μέρκελ ο μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η Αγκελα Μέρκελ ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες, στην επικείμενη σύνοδο κορυφής να δώσουν συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η διαδικασία αυτή.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι τράπεζες που χρειάζονται ενίσχυση θα πρέπει οι ίδιες να καθορίσουν τις μεθόδους με τις οποίες θα ενισχύσουν τα κεφάλαιά τούς, πρώτα μέσα από τις αγορές, μετά από τις κυβερνήσεις τους και μόνο ως έσχατη λύση να προσφεύγουν στο EFSF, υπό τον αυστηρό όρο της εξυγίανσής τους.
Υπέρ ενός ευρωπαϊκού συντονισμού για την ανακεφαλαιοποίηση ευρωπαϊκών τραπεζών ώστε να οριστεί από πού θα προέλθουν τα απαραίτητα κεφάλαια, ποια θα είναι τα εργαλεία και το χρονοδιάγραμμα μιας τέτοιας επιχείρησης, τάσσεται η Γαλλία.
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία επικαλείται χρηματοπιστωτικές πηγές, οι πέντε κύριες τράπεζες της Γαλλίας είναι έτοιμες να αποδεχθούν μια ανακεφαλαιοποίησή τους από το κράτος ύψους 10 ως 15 δισ. ευρώ.
Η Γαλλία επιθυμεί εξάλλου η Deutsche Bank να συγκεντρώσει επίσης νέα κεφάλαια, όπως αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν απέκλεισε ωστόσο πρόσφατα μια αύξηση του κεφαλαίου της, κρίνοντας ότι η τράπεζα διαθέτει επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα, υπενθυμίζει η γερμανική εφημερίδα.
Ο Ακερμαν τάσσεται επίσης κατά οποιασδήποτε δημόσιας βοήθειας για την Deutsche Bank. Σε αντίθεση με άλλα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η Deutsche Bank δεν είχε ζητήσει βοήθεια από το ομοσπονδιακό κράτος κατά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009.
Συνάντηση σήμερα και για την Dexia
Συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, και μια αντιπροσωπεία του Λουξεμβούργου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για την γαλλοβελγική τράπεζα Dexia, όπως δήλωσε το Σάββατο ο Βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ.
«Σε συμφωνία με τον Φρανουσά Φιγιόν, οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν στις Βρυξέλλες», σημείωσε ο κ. Λετέρμ μετά το τέλος της συνόδου ενός περιορισμένου υπουργικού συμβουλίου χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξαγοράς του συνόλου της Dexia Banque Belgique, της βελγικής οντότητας της γαλλο-βελγικής αυτής τράπεζας, από βελγικό κράτος.
«Το κράτος θα πάρει μεγάλο μέρος της. Αν φτάσουμε στο 100% (του κεφαλαίου της Dexia Banque Belgique), το οποίο δεν αποκλείω, δεν σκοπεύουμε να παραμείνουμε εκεί επ΄αόριστον. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμείνουμε τρεις ή έξι μήνες», σημείωσε και πρόσθεσε: Δεν αποκλείω ότι για τρία χρόνια, πέντε χρόνια, ίσως περισσότερο, θα εξακολουθούμε να κατέχουμε» κεφάλαιο της DBB.
Δεν έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη συνάντηση.
Στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος) συνεδριάζει επίσης στις Βρυξέλλες το διοικητικό συμβούλιο της Dexia.