Ενεργοποιήθηκε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη διάσωση της Proton Bank. Ιδρύεται νέα «καλή τράπεζα», με την επωνυμία «Νέα Proton Bank», στην οποία μεταφέρονται το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλιάς τράπεζας.
Η άδεια της παλιάς τράπεζας ανακλήθηκε και η παλιά τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση. Εκκαθαριστής ορίστηκε ο κ. Δημ. Δεληπέτρος.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αποδέχθηκε σχετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και υπέγραψε απόφαση με την οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις του νέου άρθρου 63 Ε του νόμου 3601/2007, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει, στην περίπτωση της τράπεζας Proton Bank.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, η νέα «καλή τράπεζα» έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε από το σκέλος εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης παρέσχε τα αναγκαία κεφάλαια και είναι ο μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας.
Η νέα «καλή τράπεζα», σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 10,6% σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.
Επικεφαλής του νέου διοικητικού συμβουλίου της μεταβατικής τράπεζας (bridge bank) Proton Bank αναλαμβάνει ο κ. Στάθης Παπαγεωργίου (πρώην διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας FBB).
Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου που διορίστηκαν με την ίδια απόφαση απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του ελληνικού Δημοσίου, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Με τον τρόπο αυτό, υπογραμμίζει το ΥΠΟΙΚ, προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και η συστημική ευστάθεια, εξασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του Δημοσίου και όλων των καταθετών της τράπεζας και διασφαλίζεται η απόλυτα ομαλή συνέχεια των εργασιών της τράπεζας που υποστηρίζεται από το υπάρχον προσωπικό της.
«Η νέα τράπεζα είναι απαλλαγμένη από τα προβλήματα του παρελθόντος, είναι απόλυτα υγιής και συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της με στόχο το ταχύτερο δυνατόν να διατεθούν οι μετοχές της προς πώληση», καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών.
ΥΠΟΙΚ: Κανείς δεν πρόκειται να κρατικοποιήσει τις τράπεζες
Σε διευκρινίσεις που παρείχε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, σχετικά με τις πρόσφατες επιλογές του αναφορικά με την Proton Bank, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν πρόκειται να κρατικοποιήσει τις τράπεζες.
«Οι τράπεζες θα στηριχθούν, αλλά είναι άλλο πράγμα οι τράπεζες και άλλο πράγμα η συγκεκριμένη μετοχική σύνθεση», διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι αυτό που έγινε χθες το βράδυ με την απόφαση για την Proton Bank, σύμφωνα με την εισήγηση που του υπέβαλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, «είναι ενδεικτικό».
«Εφαρμόζουμε το νέο νόμο για την εξυγίανση των τραπεζικών ιδρυμάτων, διαχωρίζουμε την τράπεζα σε καλή ή κακή, η άδεια της κακής ανακαλείται και τίθεται αμέσως σε ειδική εκκαθάριση, ενώ η καλή ανήκει καθ' ολοκληρίαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το Διοικητικό Συμβούλιο διορίζεται από το κράτος, η Γενική Συνέλευση συγκροτείται από το Ταμείο - και στην καλή τράπεζα μεταφέρονται τα υγιή δάνεια, όλες οι καταθέσεις, και προστατεύονται πλήρως όλες οι καταθέσεις», εξήγησε ο ΥΠΟΙΚ.
Σημείωσε επίσης ότι το κόστος είναι μικρότερο από αυτό που θα κατέβαλε το ταμείο εγγύησης καταθέσεων και επενδύσεων, εάν επρόκειτο να αποζημιώσει τις εγγυημένες καταθέσεις της Proton Bank.
«Αυτό θα γίνει όταν και όποτε χρειαστεί, προκειμένου να νοιώσει ο κάθε Έλληνας, ο κάθε καταθέτης και επενδυτής, ότι έχει απόλυτη προστασία», συμπλήρωσε.
Οι εξηγήσεις του υπουργού Οικονομικών, δεν έπεισαν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος έκανε λόγο για «διάσωση εντός εισαγωγικών με κόστος 863 εκατ. ευρώ"».
«Η κυβέρνηση εφαρμόζει το δόγμα "όπου υπάρχουν κέρδη ιδιωτικοποιούμε και όπου ζημίες κοινωνικοποιούμε", ο δε κ. Λαυρεντιάδης που κατηγορείται για υπεξαίρεση 51 εκατ. ευρώ, τα επέστρεψε, συμβιβάστηκε με την κυβέρνηση και την διοίκηση και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Η ποινική του δίωξη έπαψε. Τι σήμα δίνει αυτή η κυβερνητική απόφαση; Είναι νόμιμο, αλλά -για να θυμηθούμε τον Γ. Βουλγαράκη- όχι ηθικό», εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός, Φίλιππος Σαχινίδης, αμφισβήτησε τους υπολογισμούς του κ. Παπαδημούλη, επισημαίνοντας πως δεν τεκμηρίωσε τους υπολογισμούς του. Κάλεσε δε, τον βουλευτή να υπολογίσει και να πει ποιο θα ήταν το κόστος της κατάρρευσης της Proton Bank, εάν δεν παρενέβαινε το κράτος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ