Πιθανή αναβολή της Συνόδου Κορυφής της 17/10

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011 14:45
UPD:15:53

Το ενδεχόμενο αναβολής για μερικές ημέρες της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 17 και 18 Οκτωβρίου, φαίνεται να εξετάζεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλούνται το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.

Η σύνοδος ενδέχεται τελικά να αναβληθεί για την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, ανέφερε διπλωμάτης, ενώ άλλη πηγή έκανε γνωστό πως διαβουλεύσεις διεξάγονται για το θέμα μεταξύ του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ και των ηγετών της ΕΕ. Σύμφωνα πάντα με διπλωματικές πηγές, η τελική απόφαση μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα.

Οι ίδιες πηγές αποδίδουν το ενδεχόμενο της αναβολής στο ότι βάσει των όσων ανακοίνωσαν ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος για υποβολή των προτάσεών τους για συνολική απάντηση στην κρίση χρέους έως το τέλος του μηνός, η προγραμματισμένη για τις 17 του μηνός σύνοδος των χωρών της ΕΕ και της Ευρωζώνης στις 18 Οκτωβρίου, μπορεί να είναι τελικά πολύ νωρίς, με την έννοια ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο επεξεργασίας των προτάσεων αυτών.

Αλλη πηγή πάντως ανέφερε πως η αναβολή εξετάζεται εν μέρει και επειδή η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα μπορεί να μην είναι έτοιμη έως τότε.

Η εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο Πία Αρενκίλντε επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες για αλλαγή της ημερομηνίας. Ένας διπλωμάτης χώρας που δεν ανήκει στην ευρωζώνη δήλωσε από τη μεριά του ότι η σύνοδος των χωρών της ΕΕ μπορεί να διεξαχθεί κανονικά την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και να αναβληθεί μόνο η σύνοδος των χωρών της ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, σε κοινή τους επιστολή ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο πρότειναν τα θέματα με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί η σύνοδος της G20 στις 3 και 4 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την επιστολή οι δύο άνδρες προτείνουν στους ηγέτες της Ομάδας των 20 να συζητήσουν αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει αρκετούς πόρους ώστε να βοηθήσει τις χώρες που το έχουν ανάγκη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα