Η κρίση χρέους στο επίκεντρο της συνόδου του G20

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011 16:11

Η κρίση χρέους της ευρωζώνης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής των χωρών του G20, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου στις Κάννες, όπως αναφέρουν κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε επιστολή τους προς τους ηγέτες της ΕΕ, οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζοζέ Μανουέλ και Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, τονίζουν πως «η Ευρώπη θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής στις Κάννες», ωστόσο τη σύνοδο θα πρέπει να απασχολήσουν και οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να επιφέρουν για την παγκόσμια ανάπτυξη οι ΗΠΑ και οι αναδυόμενες οικονομίες.

«Η εκτίμηση των εταίρων μας στο G20 είναι ότι εάν η Ευρώπη δεν επιλύσει την κρίση χρέους θα υπάρξουν επικίνδυνες επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία. Πρέπει να τους δείξουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ξεπεράσει τις τρέχουσες δυσκολίες», αναφέρεται στην επιστολή.

Οι Μπαρόζο και Ρόμπεϊ σημειώνουν ότι μερικές από τις οικονομικές ανισορροπίες που προϋπήρχαν της κρίσης χρέους συνεχίζουν να υφίστανται, αναφερόμενοι στο υποτιμημένο κινεζικό νόμισμα και στην έλλειψη αποταμιεύσεων στις ΗΠΑ. «Πρέπει λοιπόν να διασφαλίσουμε μια ισορροπημένη συζήτηση για τους διάφορους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες οικονομίες. Όλες οι χώρες πρέπει να συμβάλλουν», αναφέρεται στην επιστολή.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα