Δεν αποκλείει μεγαλύτερο «κούρεμα» ο Γιούνκερ

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011 06:32
UPD:09:47
REUTERS/VINCENT KESSLER

Δεν αποκλείει ο πρόεδρος τους Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το ενδεχόμενο περικοπής του ελληνικού χρέους, πέρα από 21% που είχε συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ τον Ιούλιο.

«Δεν αποκλείω μια περικοπή χρέους. Δεν πρέπει, ωστόσο, να νομίζει κανείς ότι φτάνει έτσι απλά να κάνει κανείς μια βίαιη μείωση του ελληνικού χρέους», δήλωσε στον κρατικό αυστριακό τηλεοπτικό σταθμό ORF.

Υπογράμμισε παράλληλα πως «θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε αυτό να μην οδηγήσει σε κίνδυνο μετάδοσης αλλού στην ευρωζώνη».

Ερωτηθείς εάν το ελληνικό χρέος θα περικοπεί κατά 50-60%, απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να συζητούν την κατάσταση της Ελλάδας. Πρόσθεσε ότι θα αντιμετωπίσουν το θέμα στην επόμενη σύνοδο στις Βρυξέλλες και αρνήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια που συζητούνται.

Παραδέχτηκε ακόμη πως η διαχείριση της κρίσης χρέους και ειδικά του ελληνικού χρέους δεν ήταν η καλύτερη. «Δεν ήμασταν αρκετά γρήγοροι, διότι αγορές αντιδρούν γρηγορότερα από τους πολιτικούς ηγέτες», επισήμανε.

Εμμένουν στο 21% οι γερμανικές τράπεζες

Εν τω μεταξύ, αντίθετος στα σενάρια μεγαλύτερου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους εμφανίζεται εκ νέου ο επικεφαλής της ένωσης γερμανικών τραπεζών BDB, Μίχαελ Κέμερ, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να εμμείνουν στο συμφωνηθέν 21% προτού εξετάσουν επιπρόσθετα βήματα.

Σε συνέντευξή του στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, ο Κέμερ υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μόνο ανά περίπτωση και όχι συνολικά.

«Οι γερμανικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα κεφάλαιά τους και πάνε καλά», τόνισε ο γερμανός τραπεζίτης.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα