Ανάληψη δράσης για Ελλάδα και ευρωπαϊκές τράπεζες ζητεί ο Μπαρόζο

«Οδικός χάρτης» για έξοδο από την κρίση
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 17:11
UPD:19:23
REUTERS

Την επίσπευση της συγκρότησης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, στα μέσα του 2012, αντί για μέσα του 2013, «αποφασιστική δράση» για την Ελλάδα και πιο αυστηρά κριτήρια για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ζήτησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν το σχέδιό του πέντε σημείων κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 Οκτωβρίου.

Παρουσιάζοντας έναν οδικό χάρτη, όπως ανέφερε, για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση ενώπιον των ευρωβουλευτών, έκανε λόγο για ανάγκη «αποφασιστικής δράσης για την Ελλάδα ώστε να απομακρυνθούν όλες οι αμφιβολίες για την οικονομική βιωσιμότητα της χώρας». Όπως ανέφερε, αυτό περιλαμβάνει την αποδέσμευση της έκτης δόσης του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ακόμη πως πρέπει να υπάρξει «πλήρως συντονισμένη προσέγγιση για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών», βάσει μιας αυστηρότερης αξιολόγησης της «υγείας» τους. Συμπλήρωσε πως οι αδύναμες τράπεζες θα μπορούσαν να στηριχθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις αν δεν μπορούν να βρεθούν επενδυτές. Στην περίπτωση που δεν μπορούν ούτε τα κράτη, πρότεινε τα πιστωτικά ιδρύματα να λάβουν βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Σε αυτήν την περίπτωση όμως, σημείωσε, οι τράπεζες δεν θα πρέπει να δίνουν μέρισμα ή μπόνους.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε ακόμη να δοθούν επιπλέον αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν στην προετοιμασία των εθνικών προϋπολογισμών και στην παρακολούθηση της εκτέλεσής τους.

Σουηδός ΥΠΟΙΚ: Ευάλωτος ο τραπεζικός τομέας της χώρας

Εν τω μεταξύ, ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Αντερς Μποργκ προειδοποίησε πως ο τραπεζικός τομέας της χώρας του συγκαταλέγεται στους πλέον ευάλωτους στην ΕΕ. Όπως ανέφερε, «ο σουηδικός τραπεζικός τομέας δεν έχει πρόσβαση στη ρευστότητα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θέτει στη διάθεση των μελών της ευρωζώνης».

Η Σουηδία είναι ανάμεσα στα 27 μέλη της ΕΕ, αλλά δεν ανήκει στη 17μελή ευρωζώνη, επομένως η οικονομία της εξαρτάται από την Κεντρική Τράπεζα στη Στοκχόλμη και την πορεία της σουηδικής κορώνας στις αγορές συναλλάγματος, ως εκ τούτου αυτή παρουσιάζεται πιο ευάλωτη απο πολλές άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Μποργκ, η σουηδική οικονομία πάσχει, σήμερα, από την κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες κατά τους τελευταίους μήνες, την ώρα που πολλές σουηδικές εμπορικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να κάνουν τα 4-5 τελευταία έτη πολύ μεγαλύτερες συναλλαγματικές εκροές, συγκριτικά με το απώτερο παρελθόν. «Όλα αυτά δημιουργούν κινδύνους όσον αφορά τη σταθερότητα της σουηδικής οικονομίας» στο άμεσο μέλλον, εκτίμησε ο κ. Μποργκ.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση γενικότερα, τόνισε πως διακυβεύεται σήμερα η σταθερότητα όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών -όχι μόνον αυτών στην ευρωζώνη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα