Σόιμπλε: Εάν το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο θα πρέπει να μειωθεί

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 21:32
UPD:13/10/2011 00:02

Εάν τα χρέη της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμα θα πρέπει να μειωθούν αρκετά ώστε να αποκτήσει η χώρα καλύτερη προοπτική, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μιλώντας σε στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU).

Ο Γερμανός υπουργός αναγνώρισε ότι η συμμετοχή των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα «είναι κάτι που οι χρηματαγορές δεν βλέπουν με καλό μάτι», ξεκαθάρισε πάντως ότι «εναλλακτική λύση δεν υφίσταται».

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη προσήλωσης της ελληνικής κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις, ενώ επανέλαβε ότι η γερμανική βοήθεια δεν είναι άνευ ανταλλαγμάτων.

Επισήμανε επίσης ότι η χώρα του είναι έτοιμη να θεσπίσει τον φόρο για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές σε εθνικό επίπεδο, εάν δεν τελεσφορήσουν οι προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος εξέφρασε την άποψη ότι ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης (το ESM), θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό.

Υπενθυμίζεται ότι με τη μεγαλύτερη περικοπή του χρέους να προεξοφλείται ως δεδομένη, αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν νωρίτερα στο Reuters πως οι απώλειες των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων στο δεύτερο πακέτο στήριξης θα κυμανθούν μάλλον μεταξύ 30 και 50%, αντί για 21% όπως προβλέπεται στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα