«Στο χέρι των μικρών» η Ευρώπη;

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011 13:35

Το «όχι» της Σλοβακίας στη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που έγινε τελικά «ναι» σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.

Το «όχι» της Σλοβακίας στη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που έγινε τελικά «ναι» σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine αναφέρεται στην επικριτική στάση των χωρών της ευρωζώνης απέναντι στο αρχικό «όχι» της Σλοβακίας με τον ειρωνικό τίτλο «Τι επιτρέπετε στον εαυτό σας».

Ερμηνεύοντας την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού της ως «παράπλευρη απώλεια» για τη διάσωση του ευρώ και των τραπεζών, αναγνωρίζει το δικαίωμα στη Σλοβακία να διερωτάται: «γιατί έχοντας αποτινάξει το σοβιετικό ζυγό, αλλά και την κηδεμονία της Πράγας, έρχεται πάλι κάποιος άλλος για να της υπαγορεύσει τι είναι καλό και σωστό για αυτήν».

Από την πλευρά της η γερμανική έκδοση των Financial Times αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της αρχής της ομοφωνίας για τη λήψη αποφάσεων στην ευρωζώνη και υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να «ψαλιδιστεί» η δημοκρατική νομιμοποίηση απέναντι στους ψηφοφόρους.

Επιγράφοντας το σχόλιό της «Στο χέρι των μικρών» θεωρεί, ότι δύο λύσεις συνάδουν με τη δημοκρατική νομιμοποίηση, αν και δεν είναι οι ιδανικές: «Είτε θα μεταφερθεί η λήψη αποφάσεων στο ευρωκοινοβούλιο, με τους ελεύθερα εκλεγμένους βουλευτές του -γεγονός που σημαίνει πλήρη αναδιαμόρφωση της Ευρώπης σε ομοσπονδιακό κράτος- είτε θα αφεθεί η αρμοδιότητα, όπως μέχρι τώρα, στα εθνικά κοινοβούλια με συνέπεια μία μικρή χώρα να αποφασίζει για το μέλλον της νομισματικής ένωσης»,

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα