Τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού σχεδίου για έξοδο από την κρίση ζητεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω του ψηφίσματος που υιοθέτησε σήμερα. Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, της περαιτέρω εναρμόνισης των εθνικών φορολογικών συστημάτων, της έκδοσης ευρωομολόγων και της ενίσχυσης των ρυθμίσεων για την οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο θα συνοδεύεται από σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να βασίζεται εξ ολοκλήρου στην κοινοτική μέθοδο και να είναι πλήρως λειτουργικό εντός του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου.
Το ΕΚ υποστηρίζει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να πραγματοποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να μη βασιστεί σε εθνικές προτεραιότητες. Υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού κανονισμού για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ώστε η οικονομία της ΕΕ να αποκτήσει μεγαλύτερη αντοχή απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις, ενώ επισημαίνει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να συντονίσουν και να εναρμονίσουν στοιχεία των φορολογικών τους συστημάτων, περιλαμβανομένων των μέτρων πάταξης της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν την εισαγωγή των ομολόγων έργων (project bonds) προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη και οι επενδύσεις, ενώ υποστηρίζουν και τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει στην Επιτροπή να ενισχύσει το κεκτημένο της ενιαίας αγοράς στα κράτη μέλη.
Στο ψήφισμα υποστηρίζεται ότι προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση στην ευρωζώνη, η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει, πριν από τα τέλη του 2011, μία έκθεση σχετικά με τη διαμόρφωση ενός συστήματος κοινής έκδοσης ευρωομολόγων με βάση την από κοινού ευθύνη. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι τα ευρωομόλογα θα χρησιμεύουν στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την αύξηση της σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ μέσω των αγορών και υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης στα κράτη μέλη της ευρωζώνης.
Το υιοθετηθέν ψήφισμα θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.