Την αναστολή των κλαδικών συμβάσεων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του προγράμματος στήριξης το 2014, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή. Στο 65% των μισθών του 2009 οι αποδοχές σε εισηγμένες ΔΕΚΟ υπό τον έλεγχο ή τη διοίκηση του ελληνικού δημοσίου. Τροπολογία για παρακράτηση αντί για καταβολή της έκτακτης εισφοράς.
Αναφερόμενος στο επίμαχο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου για την αναστολή της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων - άρθρο το οποίο απορρίπτουν ανοικτά κυβερνητικοί βουλευτές- ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να διευκρινίσει ότι η ρύθμιση θα ισχύει κατά τη διάρκεια του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από τους δανειστές της: «Η ισχύς της αναστολής προσδιορίζεται ως το τέλος, ή όσο ισχύσει το πρόγραμμα στήριξης... Ευελπιστούμε -πρόσθεσε- η πορεία της ελληνικής οικονομίας... να το καταστήσει αυτό άνευ αντικειμένου».
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι το εν λόγω άρθρο είναι καίριας σημασίας για την έγκριση της έκτης δόσης. «Το πρώτο θέμα που τίθεται (από το ΔΝΤ)... ως prior action είναι η αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις... δεν τίθεται θέμα κατώτερου μισθού και Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Όπως εξάλλου ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, οι αποδοχές σε εισηγμένες ΔΕΚΟ υπό τον έλεγχο ή τη διοίκηση του ελληνικού δημοσίου θα περικοπούν στο 65% των μισθών του 2009. «Έχουμε πει», σημείωσε, «ότι για τις εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες του Β' κεφαλαίου του νόμου περί ΔΕΚΟ, οι οποίες ανήκουν κατά πλειοψηφία στο ελληνικό δημόσιο και των οποίων τη διοίκηση ασκεί το ελληνικό Δημόσιο, η μείωση είναι στο επίπεδο του 65% των αποδοχών της 31/12/2009».
Επιπρόσθετα, ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε τροπολογία, βάσει της οποίας η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης θα παρακρατείται αντί να καταβάλλεται από τους φορολογούμενους. Όπως είπε, η εν λόγω τροπολογία αφορά ένα τεχνικό θέμα, για τον τρόπο με τον οποίο θα εισπράττεται η έκτακτη εισφορά. Πλέον, συμπλήρωσε, θα εισπράττεται σταδιακά μέσα από την παρακράτηση του φόρου, υποστηρίζοντας πως δεν συνιστά καμία περαιτέρω επιβάρυνση. «Είναι τα ποσά τα οποία έχουν ψηφισθεί και ισχύουν, απλώς είναι η τεχνική μέθοδος της μηνιαίας καταβολής του ποσού».
Με άλλη τροπολογία που κατέθεσε υπουργός, επιτρέπεται στο ελληνικό Δημόσιο να οργανώσει τον διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση της άδειας του Κρατικού Λαχείου, γιατί όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, «οι διεθνείς νομικοί μας σύμβουλοι διαπίστωσαν ότι δεν έχουμε ρητή νομική βάση και για να μην έχουμε προβλήματα νομιμότητας θα καταθέσουμε μια σχετική ρύθμιση. Το έχουμε πει κατ’ επανάληψη και είναι και στο Μεσοπρόθεσμο, είναι ψηφισμένο από την Βουλή αυτό».
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ρύθμιση στο ενιαίο μισθολόγιο- βαθμολόγιο για τους νεοπροσλαμβανομένους και τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την προνοιακή στήριξη τριτέκνων και πολυτέκνων. «Δεν μπορεί να υπάρξει η αδικία, η αίσθηση της αδικίας μεταξύ των υπηρετούντων και των νεοπροσλαμβανομένων υπαλλήλων. Εργαζόμαστε πάνω σε διάφορα μοντέλα, διότι αυτό είναι ένα πολύπλοκο εγχείρημα –και μαθηματικά πολύπλοκο», δήλωσε για το άρθρο 28.