Προς δημοσιοποίηση η λίστα φυσικών προσώπων - μεγαλοοφειλετών

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 11:25
UPD:13:48

Την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει την επόμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα τη λίστα των φυσικών προσώπων που συγκαταλέγονται στον κατάλογο με τους μεγαλοοφειλέτες, έφοσον δοθεί το «πράσινο φως» από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, εξέφρασε ο ΥΠΟΙΚ, Ευ. Βενιζέλος.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει την επόμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα τη λίστα των φυσικών προσώπων που συγκαταλέγονται στον κατάλογο με τους μεγαλοοφειλέτες, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και του ανεξάρτητου βουλευτή και επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι περιμένει μέχρι σήμερα την απάντηση του προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ωστόσο διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να δημοσιοποιήσει τη λίστα ανεξάρτητα από την γνωμοδότηση. Ελπίζει, ωστόσο, όπως είπε, η δημοσιοποίηση να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Επίκαιρη Ερώτηση Α. Τσίπρα στον Ευ. Βενιζέλο

Επίκαιρη Ερώτηση Α. Τσίπρα στον Ευ. Βενιζέλο.

Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι 15.000 πρόσωπα, φυσικά και νομικά, συγκεντρώνουν οφειλές 37 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32 δισ. οφείλουν επιχειρήσεις και τα 5 δισ. φυσικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι ο κατάλογος των επιχειρήσεων δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Ελβετίας, με στόχο να υπάρξει μια συμφωνία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες, αντίστοιχη με αυτή που υπέγραψαν Ελβετία και Γερμανία.

«Πιέζουμε ώστε να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία...Η Ελβετία είναι σε διαπραγμάρτευση μαζί μας...Ζητούμε την επέκταση του μοντέλου που έχει διαμορφωθεί και σε εμάς», σημείωσε ο υπουργός.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Επίκαιρη Ερώτηση Φ. Κουβέλη στον Ευ. Βενιζέλο

Επίκαιρη Ερώτηση Φ. Κουβέλη στον Ευ. Βενιζέλο

Ο κ. Βενιζέλος έκανε επίσης εκτενή αναφορά στα εμβάσματα προς το εξωτερικό, τα οποία -σύμφωνα με ενημέρωση που παρέχουν οι τράπεζες στο υπουργείο Οικονομικών- το 2009 αφορούν ποσό ύψους 5,4 δισ. ευρώ και 180.000 συναλλασσόμενους.

Οπως είπε, υπάρχουν 8767 περιπτώσεις, οι οποίες αντιστοιχουν στα 4,9 δισ. ευρώ. Σε 3718 από αυτές το δηλωμένο εισόδημα των συναλλασσόμενων είναι μικρότερο των 20.000, ποσοσό δηλαδή 42%.

Κατά τα άλλα ο υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε ότι υπάρχουν και ποινικές ευθύνες στο ζήτημα της φοροδιαφυγής και πρέπει ο εισαγγελέας να βοηθήσει να εισπραχθούν οι οφειλές. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν επίσης διοικητικές ευθύνες.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τάχθηκε κατά των κινητοποιήσεων ενάντια στα μέτρα που αποφασίζονται, σημειώνοντας ότι «δεν πείθονται οι δανειστες μας ότι μπορουμε να βάλουμε στο ταμείο αυτά που ψηφίζουμε».

«Γιατί», πρόσθεσε, «κάθε απειλή για κατάληψη και ανομία τελικά μετρά αρνητικά στους καταλόγους των συνομιλητών μας και μας οδηγεί να λαβουμε και άλλα μέτρα για να καλύψουμε το κενό».

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση για τη φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης σε μισθωτούς και συνταξιούχους, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα την απουσία του Πρωθυπουργού από το κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση των επίκαιρων ερώτησεων.

Επικρίνοντας το οικονομικό επιτελείο για το μπαράζ έκτακτων εισφορών που καλούνται να καταβάλλουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, έθεσε το ερώτημα αν τελικά υπάρχει η λίστα του κ. Κουσελά με τους φοροφυγάδες και τους μεγαλοκαταθέτες.

«Η κυβέρνηση δειλή προσμένει ένα θαύμα, υποταγμένη στις υποταγές της τρόικας δεν εχει σθενος να διεκδικήσει το δημόσιο συμφέρον», παρατήρησε, κατηγορώντας την πως αποφάσισε να παραδώσει τη χώρα και ζητώντας επίμονα για ακόμη μία φορά διενέργεια εκλογών. «Ή θα οδηγηθούμε σε μια διαδικασία με ομαλό τρόπο να αποφασίσει ο λαός το μέλλον του και να χει ο ίδιος την ευθύνη ή το τέλος σας και της κοινωνίας δεν θα είναι καλό», είπε χαρακτηριστικά.

Στη χώρα μας είναι βαθιά ριζωμένη η πεποίθηση ότι υπάρχουν τα μόνιμα και συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αναγνώρισε ο υπουργός Οικονομικών στην απάντηση και αφού ανέλυσε τα στοιχεία για το φορολογητέο εισόδημα και τα φορολογικά έσοδα του κράτους, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αλλάξει η εικόνα με τη φορολογητέα ύλη στη χώρα, και να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Όταν όμως παρουσιάζουμε τη στρατηγική κατά της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, επεσήμανε, δεν μας πιστεύει κανείς. Κανείς από τους συνομιλητές μας στο εξωτερικό δεν πιστεύει την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού και τη συμπεριφορά της κοινωνίας, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Απαντώντας σε προηγούμενη κριτική του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση επιβάλλει φόρους στα μικρά και μεσαία εισοδήματα, χωρίς να φορολογεί το κεφάλαιο και τους εφοπλιστές, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Τους εφοπλιστές τους έχουμε καλέσει σε διαλογο και θα επιβληθούν μετρα και αν θέλουν να αλλάξουν τη σημαία στα πλοια τους, να την αλλάξουν, τώρα θα μετρηθεί ο πατριωτισμός».

«Δεν είναι ότι δεν μπορείτε, δεν θέλετε να συγκρουστείτε με αυτούς που πραγματικά κυβερνούν αυτόν τον κόσμο», είχε αναφέρει νωρίτερα ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως αν είχε επιβληθεί μία ειδική εισφορά ανα πλοίο ή ανα μονάδα χωρητικότητας στους εφοπλιστές, δεν θα είχε επιβληθεί ΦΠΑ 23% στην εστίαση.

Την ανάγκη εφαρμογής ηλεκτρονικού πόθεν έσχες υπογράμμισε με τη σειρά του ο Φώτης Κουβέλης, σημειώνοντας ότι η ΔΗΜΑΡ δεν δείχνει καμία ανοχή στη φοροδιαφυγή. Ωστόσο, όπως είπε, δεν γίνεται διαχρονικά ένα φορολογικό σύστημα να είναι προσανατολισμένο στη φορολόγηση των πολιτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα