Πλαφόν στα καύσιμα

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 14:26
UPD:17:51

Πλαφόν στην τιμή των καυσίμων επέβαλε η κυβέρνηση, λόγω της απεργίας που ξεκινούν οι τελωνειακοί.

Πλαφόν στην τιμή των καυσίμων σε όλη τη χώρα επέβαλε η κυβέρνηση, λόγω της απεργίας που ξεκινούν οι τελωνειακοί. Η ανώτατη τιμή πώλησης αφορά την αμόλυβδη και τη Super βενζίνη καθώς και το πετρέλαιο κίνησης και θα τεθεί σε ισχύ από τις 15/10/2011 και ώρα 00.01. Επιβάλλεται στη μέση τιμή ανά νομό της Πέμπτης, για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο για την πλήρη εξομάλυνση της αγοράς.

Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σωκράτης Ξυνίδης επισήμανε πως σε ορισμένα πρατήρια διαπιστώθηκαν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και η απόφαση της κυβέρνησης έχει στόχο να αποτρέψει την επέκταση τέτοιων φαινομένων εξαιτίας της απεργίας στα τελωνεία της χώρας. Πρόσθεσε πως το υπουργείο θα επανακαθορίσει τη μετέπειτα στάση του αναλόγως με την εξέλιξη της απεργίας στα τελωνεία.

Οι καταναλωτές, αν διαπιστώσουν υψηλότερες τιμές από το πλαφόν, μπορούν να το καταγγέλλουν στη γραμμή καταναλωτή 1520 και στον αριθμό fax 210-3815317 της Διεύθυνσης Παρατηρητηρίου Τιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Αντιδρά η ΠΟΠΕΚ

Την αντίθεσή της στην απόφαση για επιβολή πλαφόν στην τιμή των καυσίμων λόγω της απεργίας των τελωνειακών εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι γυρίζει την αγορά 19 χρόνια πίσω, οπότε ίσχυε ο αγορανομικός έλεγχος των τιμών.

«Είναι φανερό ότι η προειδοποίηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ε. Βενιζέλου για κίνδυνο επιστροφής στο 2004 τουλάχιστον στην περίπτωση της αγοράς καυσίμων έχει ξεπερασθεί», επισημαίνει σε σχετική της ανακοίνωση η Ομοσπονδία.

Όπως τονίζει επίσης, με την επιβολή πλαφόν μόνο στη λιανική και όχι στη χονδρική ή / και τις τιμές διυλιστηρίου η κυβέρνηση «εκτίθεται για πολλοστή φορά ενώπιον του κλάδου και των καταναλωτών».

Υπενθυμίζει μάλιστα ότι από τις 5 Οκτωβρίου έως σήμερα η τιμή διυλιστηρίου για την αμόλυβδη έχει αυξηθεί κατά 5 λεπτά το λίτρο, γεγονός που, όπως σημειώνει, αποδεικνύει ότι «αλλού είναι η αιτία των αυξήσεων και όχι στα πρατήρια».

«Επειδή, λοιπόν, το κράτος ομολογεί μετά από 19 χρόνια ότι αδυνατεί να διασφαλίσει όρους υγιούς ανταγωνισμού και επειδή η κυβέρνηση έχει έλθει σε αντιπαράθεση με τους τελωνειακούς, την πληρώνουν οι πρατηριούχοι και οι καταναλωτές», παρατηρεί η διοίκηση της ΠΟΠΕΚ.

Οι πρατηριούχοι δηλώνουν τέλος ότι θα συνεδριάσουν εκτάκτως προκειμένου να αποφασίσουν το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων τους.

Διαφωνεί και ο ΣΕΕΠΕ

Την αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης εξέφρασε και ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, επισημαίνοντας πως στην παρούσα οικονομική κρίση, με τις πωλήσεις να σημειώνουν συνεχώς φθίνουσα πορεία που φτάνει έως και 20%, απειλείται πλέον η βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών του κλάδου καθώς και η διατήρηση των θέσεων εργασίας του προσωπικού τους.

Μάλιστα, αφήνει αιχμές κατά του υπουργείου σημειώνοντας: «Εάν ο στόχος των Υπουργείων είναι να προστατεύσουν τον καταναλωτή, προβληματιζόμαστε γιατί μέχρι σήμερα τα Υπουργεία δεν έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τους φορείς της αγοράς και αποσκοπούν στην πραγματική και ουσιαστική προστασία του καταναλωτή».

Στη συνέχεια υπενθυμίζει τις προτάσεις του:

«Πιο συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος επανειλημμένα έχει ζητήσει από την Πολιτεία να προχωρήσει με τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων, ώστε να μπορούν να λειτουργούν οι Εγκαταστάσεις Πετρελαιοειδών δίχως την παρουσία Τελωνειακών Υπαλλήλων, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλα τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Μέχρι και χθες, ο Σύνδεσμος κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων προς τα συναρμόδια Υπουργεία, αντίστοιχες με εκείνες που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να ανοίξουν άμεσα οι εγκαταστάσεις και να μπορέσει να λειτουργήσει η αγορά για να μην υπάρχουν ελλείψεις και φαινόμενα κερδοσκοπίας από κάποιους πρατηριούχους και πιθανά από μεμονωμένες εταιρίες».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα