Deloitte: Δέκα προβλέψεις για τον κλάδο της Ενέργειας και των Πόρων

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 15:14
UPD:15:17

Τις 10 προβλέψεις της για τον κλάδο της Ενέργειας και των Πόρων το 2012 παρουσιάζει η Deloitte σε έκθεσή της με τίτλο «Αναφορά Προβλέψεων για τον κλάδο της Ενέργειας και των Πόρων».

«Κατά τους τελευταίους 12 μήνες, αρκετά θέματα επηρέασαν τον κλάδο της Ενέργειας και των Πόρων σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Carl Hughes, Global Energy & Resources Head της Deloitte Touche Tohmatsu Limited. «Από τον αντίκτυπο της "Αραβικής Ανοιξης" στις αγορές πετρελαίου και τις αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών, έως την αναθέρμανση της συζήτησης γύρω από το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας, τα θέματα αυτά που ποικίλουν λόγω γεωγραφικής διασποράς, αποτέλεσαν βάση για την κατάρτιση της φετινής αναφοράς.»

Οι 10 προβλέψεις για τον κλάδο της Ενέργειας και των Πόρων, σύμφωνα με την αναφορά, είναι οι εξής:

- Οι τιμές των σπάνιων ορυκτών μετάλλων φαίνεται ότι θα παραμείνουν υψηλές αλλά ευμετάβλητες

Το ασήμι αποτελεί πλέον την πιο αποδοτική επένδυση, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 30% από την αρχή του έτους και ακολουθεί ο χρυσός με αύξηση 24,6% από τον περασμένο Ιανουάριο. Πάντως, η αναφορά της Deloitte υποστηρίζει ότι η ζήτηση για τα 17 σπάνια ορυκτά μέταλλα, τα οποία είναι απαραίτητα για την κατασκευή προϊόντων όπως οθόνες LCD, υβριδικά οχήματα και λαμπτήρες φθορίου, θα ξεπεράσει την προσφορά τουλάχιστον μέχρι το 2015.

- Οι αποσυγχωνεύσεις των καθετοποιημένων διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών αναμένεται να συνεχιστούν

Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, το μοντέλο της καθετοποιημένης επιχείρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν αυτό που επικρατούσε και λειτουργούσε αποτελεσματικά. Η συγκεκριμένη δομή επέτρεπε στην επιχείρηση να ελέγχει ολόκληρο το φάσμα της δραστηριότητάς της. Αυτή τη στιγμή, όμως, τίθεται από κάποιους το ζήτημα του διαχωρισμού των κλάδων Παραγωγής & Εξόρυξης (upstream) και Διύλισης (downstream). Σύμφωνα με την αναφορά της Deloitte θεωρείται πιθανό να υπάρξουν αποσυγχωνεύσεις κατά τα επόμενα 2-3 έτη ειδικά στις καθετοποιημένες διεθνείς εταιρείες.

- Νανοτεχνολογία και ενέργεια

Η αναφορά υποστηρίζει ότι η έρευνα γύρω από τη νανοτεχνολογία θα συνεχίσει αμείωτη μακροπρόθεσμα, με κάποιους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι η παγκόσμια αγορά των νανοπροϊόντων θα φτάσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μέσα στα επόμενα 10-15 χρόνια.

- Η «χρυσή εποχή του φυσικού αερίου»: Ένα σενάριο για τις μελλοντικές αγορές του φυσικού αερίου

Το φυσικό αέριο φαίνεται ότι θα γίνει το καύσιμο επιλογής για πολλούς λόγους: αυστηροί περιβαλλοντικοί κανόνες, προσδοκίες για αφθονία παραγωγής σε ανταγωνιστικές τιμές και ανάγκη να υπάρχει μια δικλείδα ασφαλείας που θα μπορέσει να συμπληρώσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως την ηλιακή και την αιολική.

- Εταιρικό «αποτύπωμα νερού»: Το επόμενο σημείο καμπής για τις ενεργειακές εταιρίες

Στους κλάδους της ενέργειας και των πόρων, έχουμε ήδη δει τις εταιρείες να προσαρμόζουν τη χρήση της ενέργειάς, ώστε να μειώσουν το δικό τους «αποτύπωμα άνθρακα». Από τα δεδομένα της έρευνας φαίνεται ότι, πλέον, έχουμε φτάσει στο σημείο καμπής εκείνο, που καταναλωτές και επιχειρήσεις θα πρέπει όχι μόνο να επαναξιολογήσουν την κατανάλωση ενέργειας αλλά και νερού.

- Σε ποιον ανήκει η Αρκτική και η Θάλασσα της Νότιας Κίνας; Το νέο πρότυπο γεωπολιτικού ρίσκου

Οι επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου πάντοτε αντιμετώπιζαν ζητήματα ρίσκου, αλλά τα πρόσφατα γεγονότα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας αποδεικνύουν ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι δημιουργούν σημαντικά προβλήματα και έτσι μετατρέπονται σε «τρόπο ζωής» για αυτές τις εταιρείες. Η αύξηση της κατανάλωσης και της ζήτησης φυσικών πόρων έχει ωθήσει τις εταιρείες να αναζητούν νέα αποθέματα σε περιοχές όπως η θάλασσα της Ν. Κίνας και η Αρκτική, όπου τα σύνορα δεν είναι σαφώς καθορισμένα και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις είναι πιθανές.

- Ηλιακά υποβοηθούμενη ανάκτηση πετρελαίου

Η αναφορά υπογραμμίζει ότι αν και η ηλιακά υποβοηθούμενη ανάκτηση πετρελαίου (enhanced oil recovery) βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της βήματα, ενδέχεται να οδηγήσει σε επανάσταση την υποβοηθούμενη ανάκτηση πετρελαίου, λόγω του χαμηλού κόστους των θερμοκηπίων και της τιμής παραγωγής ατμού.

- Η κατανάλωση ενέργειας και η μεγάλη ύφεση του 2008-2009

Η αναφορά υποστηρίζει ότι η αγορά ενέργειας έχει αλλάξει ως αποτέλεσμα τις μεγάλης ύφεσης του 2008-2009 και των χαμηλών επιπέδων ανάπτυξης σε πολλές περιοχές του κόσμου.

- Το μέλλον των υπηρεσιών κοιτασμάτων πετρελαίου

Βάσει 40 συνεντεύξεων που υλοποίησε η Deloitte με στελέχη υπεράκτιων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου και καλύπτουν όλες τις ηπείρους και όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής, η αναφορά προβλέπει ότι η πολυπλοκότητα της παραγωγικής διαδικασίας των υπεράκτιων δραστηριοτήτων θα εξακολουθήσει να ενισχύεται σημαντικά μέσα στην επόμενη δεκαετία, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο γύρο ενοποιήσεων στον κλάδο.

- Η πειρατεία στη θάλασσα

Η πειρατεία έχει λάβει ένα εντελώς νέο νόημα κατά τον 21ο αιώνα. Με το 20% της εμπορικής ναυτιλίας να διέρχεται από τον Κόλπο του Αντέν και τη διώρυγα του Σουέζ, η πειρατεία έχει μεγάλο αντίκτυπο στις οικονομίες, κυρίως της Ευρώπης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα