Μήνυμα G20 στην Ευρώπη εν όψει της 23ης Οκτωβρίου

Πιέσεις για αποφασιστική απάντηση στην κρίση
Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011 18:35
UPD:20:51

Μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά την κρίση χρέους, θέτοντας μάλιστα ως τελική προθεσμία την 23η Οκτωβρίου, για την παρουσίαση ενός συγκεκριμένου σχεδίου προς αυτή την κατεύθυνση, έστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών της G20, που ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20 διεμήνυσαν ότι αναμένουν από την Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου να «αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις σημερινές προκλήσεις μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο».

Στο κοινό ανακοινωθέν τους, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 απευθύνουν έκκληση στην Ευρωζώνη να αναλάβει δράση ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης, μέσω της ενίσχυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η ευρωπαϊκή κρίση κυριάρχησε στις διήμερες συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G20, ενώ αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο και της συνόδου κορυφής των χωρών της Ομάδας, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου στις Κάννες.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα τελευταία βήματα της Ευρώπης προς μια συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης, ιδίως σε ό,τι αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ο κ. Γκάιτνερ επισήμανε ότι η Ε.Ε. έχει «σαφώς πολλή δουλειά» μπροστά της για τον καθορισμό των λεπτομερειών, αν και, όπως σημείωσε, «όταν η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν σε ένα σχέδιο και αποφασίζουν να δράσουν», είναι δυνατό να επιτευχθούν σημαντικά αποτελέσματα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν, ο οποίος προήδρευσε της συνόδου, δήλωσε ότι το Βερολίνο και το Παρίσι βρίσκονται σε καλό δρόμο ώστε να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για τη μείωση του χρέους στην Ελλάδα και την προστασία των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Την ανάγκη επείγουσας ανάληψης δράσης από την Ευρώπη, υπογράμμισαν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ιαπωνίας και του Καναδά.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα γιατί αν η κρίση δεν φτάσει στο τέλος της θα αρχίσει να επηρεάζει τις αναδυόμενες οικονομίες», προειδοποίησε ο Ιάπωνας υπουργός, Τζουν Αζούμι.

«Ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας ύφεσης θα αυξηθεί δραματικά εάν η Σύνοδος Κορυφής της επόμενης Κυριακής, δεν αποφέρει αποτελέσματα», παρατήρησε ο Καναδός ομόλογός του, Τζιμ Φλάχερτι.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας G20 στη Γαλλία στις αρχές του επόμενου μήνα και συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή εν όψει της συνεδρίασης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα