Ευ. Βενιζέλος: Να μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής

«Κάνουμε έναν πόλεμο»
Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011 06:03
UPD:06:07

Δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει το καλύτερο για τη χώρα και για την ευρωζώνη, σημειώνοντας πως «όλοι καταλαβαίνουν ότι αν σωθεί η Ελλάδα θα σωθεί και η ευρωζώνη» αλλά και «το αντίστροφο: αν αποτύχουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα δεν θα μπορέσουν να θωρακίσουν τον εαυτό τους».

Ευ. Βενιζέλος: Αν σωθεί η Ελλάδα θα σωθεί και η Ευρωζώνη

Ευ. Βενιζέλος: Αν σωθεί η Ελλάδα θα σωθεί και η Ευρωζώνη

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και επισφαλής γιατί υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στην Ευρώπη και διεθνώς.

«Εδώ ο κόσμος ταλαιπωρείται, υφίσταται πολύ μεγάλες θυσίες. Επιτελούμε ένα πατριωτικό καθήκον γιατί πρέπει να σώσουμε τη χώρα», επισήμανε.

Υπογράμμισε επίσης ότι «πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κάνουμε έναν πόλεμο» και πρόσθεσε ότι «εάν κάποιοι νομίζουν ότι ζούμε υπό κανονικές συνθήκες και εφαρμόζουμε μία πολιτική που θέλουμε να εφαρμόσουμε, περικοπών και λιτότητας, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος».

«Θα ήμασταν ευτυχείς αν μπορούσαμε να είμαστε γενναιόδωροι, να δώσουμε σε όλους κάτι παραπάνω. Δυστυχώς κόβουμε από όλους και κυρίως από αυτούς που δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους. Και πρέπει να κινητοποιηθούμε σε έναν αγώνα εθνικό κατά της φοροδιαφυγής. Γιατί το προϊόν αυτού του αγώνα θα διατεθεί για να κλείσουμε πληγές που έχουν ανοίξει στο σώμα της κοινωνίας, και ιδίως σε βάρος των πιο αδυνάτων», κατέληξε.

Μέρκελ: Σχέδιο δράσης για την Ελλάδα στη σύνοδο

Τη Δευτέρα και η Γερμανία κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών για την εξεύρεση οριστικής λύσης στην κρίση χρέους στη σύνοδο κορυφής της Κυριακής με τα σενάρια για μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους να φουντώνουν.

REUTERS
«Η πιο κρίσιμη εβδομάδα»

«Η πιο κρίσιμη εβδομάδα».

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε μεν ότι στη σύνοδο κορυφής της Κυριακής θα συμφωνηθεί ένα πακέτο μέτρων, αλλά προειδοποίησε να μην υπάρχουν «φρούδες ελπίδες» ότι θα δοθεί αποφασιστική και τελική λύση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, εξηγώντας ότι «όσοι ονειρεύονται ότι θα συμβεί αυτό θα δουν ξανά τις ελπίδες τους να διαψεύδονται».

Πάντως, σε δηλώσεις της στους βουλευτές του κόμματος της την Τρίτη, η κ. Μέρκελ φέρεται να δήλωσε ότι αναμένει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να παρουσιάσουν ένα σχέδιο δράσης για την Ελλάδα στις 23 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πηγές του κόμματος τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Ανέφερε μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, ότι το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εγκατάσταση μόνιμου κλιμακίου της τρόικας στην χώρα που θα παρακολουθεί την εξέλιξη του χρέους της.

Ορισμένες χώρες της ευρωζώνης προτείνουν η ομάδα εργασίας της Κομισιόν, που έχει ήδη επιφορτιστεί να παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα, να αποκτήσει επιπλέον εποπτικές αρμοδιότητες όσον αφορά την πώληση περιουσιακών στοιχείων και τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας, στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου αυστηρής εποπτείας των Αθηνών, δήλωσαν στο Reuters πηγές της ΕΕ.

Η Κομισιόν όμως έσπευσε να διαψεύσει ότι έχει λάβει αίτημα από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκχώρηση εκτελεστικών εξουσιών στην ομάδα εργασίας, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γερμανός Χορστ Ράιχενμπαχ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα