Merit: Τεχνικής φύσεως οι όποιες ανοδικές αντιδράσεις

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011 15:30
UPD:15:39

Οι όποιες ανοδικές αντιδράσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο αποδεικνύονται τεχνικής φύσεως και η διάσπαση της βραχυπρόθεσμης αντίστασης των 780 μονάδων φαντάζει δύσκολη χωρίς κάποιο θετικό νέο από τη Σύνοδο της Κορυφής, εκτιμά η Merit ΧΑΕΠΕΥ στο εβδομαδιαίο σχόλιό της.

Από την άλλη, σημειώνει, οι 701 μονάδες θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πέρας της μακροχρόνιας πτώσης αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των τραπεζών αφού τα υπόλοιπα blue chips φαίνεται να βρίσκουν κάποια σημαντικά σημεία στήριξης.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η αναβολή των αποφάσεων ίσως σημαίνει αβεβαιότητα και συνέχιση της αυξημένης μεταβλητότητας στο Χ.Α. τη στιγμή που οι προσδοκίες για την 23η Οκτωβρίου είναι μειωμένες αν και πιθανότατα θα εξαχθούν κάποια συμπεράσματα.

Όπως σημειώνει η Merit, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα χαμηλά 18,5 ετών που σημείωσε την Τρίτη 11/10, τη στιγμή που ο γαλλογερμανικός άξονας εξετάζει ξανά μια οριστική λύση για τη βιωσιμότητα τού ελληνικού χρέους, όπως έχει φανεί τις τελευταίες εβδομάδες. Το ότι αυτό το σχέδιο θα περιλαμβάνει ένα αυξημένο κούρεμα είναι σχεδόν δεδομένο όπως και μια περαιτέρω ενίσχυση του EFSF, αλλά τα μεγέθη παραμένουν άγνωστα, αναφέρει η χρηματιστηριακή στο σχόλιό της.

Σχετικά με το ζήτημα σημειώνει πως αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις υπέρ και κατά ενός σημαντικού haircut. Στη μια πλευρά βρίσκονται αυτοί που υποστηρίζουν ότι η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση είναι μονόδρομος αφού το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και η μείωση του ονομαστικού χρέους και κατ' επέκταση των τόκων είναι η μόνη δραστική λύση για να μπορέσει να επιβιώσει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, αφού το έλλειμμα έχει ανελαστικό χαρακτήρα.

Από την άλλη αρκετοί υποστηρίζουν ότι οι συνέπειες ενός haircut 50% στα ομόλογα που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες αφού θα σημάνουν ένα πιστωτικό γεγονός και απομάκρυνση της Ελλάδας από τις αγορές για αρκετό καιρό.

Όπως αναφέρει η Merit, οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών δείχνουν ότι σε περίπτωση haircut 50% όλες οι εισηγμένες τράπεζες θα χρειαστούν κρατική βοήθεια είτε με προνομιούχες είτε με κοινές μετοχές. Ειδικότερα οι ημικρατικές τράπεζες Αγροτική και ΤΤ αν συμμετείχαν θα οδηγούνταν σε αρνητικά ίδια κεφάλαια. Οι 2 τράπεζες δεν δύνανται να απευθυνθούν στο ΤΧΣ λόγω κρατικής ιδιοκτησίας, επομένως η μόνη λύση είναι η αύξηση κεφαλαίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα