Εκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κορυφαίων αξιωματούχων θα πραγματοποιηθεί τελικά απόψε στη Φρανκφούρτη. Όπως ανακοίνωσε η Γαλλική προεδρία, στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ (καθώς και ο διάδοχός του Μάριο Ντράγκι), ο Πρόεδρος τoυ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Νωρίτερα, πηγές είχαν δήλωσει στο Reuters πως ο κ. Σαρκοζί επρόκειτο να μεταβεί στη Φρανκφούρτη για συνομιλίες με Μέρκελ και Τρισέ, ενώ Γάλλοι είχαν αναφέρει στο πρακτορείο πως ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει έτοιμος να πάει στη Γερμανία, επιδιώκοντας να ξεμπλοκάρει τις συνομιλίες για την κρίση χρέους της ευρωζώνης που γίνονται εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την Κυριακή. Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε στους βουλευτές ότι οι συνομιλίες «έχουν κολλήσει» στο ζήτημα της σχέσης του προσωρινού ταμείου διάσωσης (EFSF) με την ΕΚΤ.
Σε παρέμβασή του το μεσημέρι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ζήτησε ισχυρή συμφωνία για την παροχή εγγυήσεων προς όλα τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης στη σύνοδο κορυφής.
«Στη σύνοδο της Κυριακής, προφανώς περιμένουμε μια απάντηση, μια ισχυρή απάντηση, για την παροχή εγγυήσεων σε όλες της χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δημοσιογράφους, ερωτηθείς αν οι ηγέτες θα λάβουν οποιαδήποτε απόφαση για στήριξη της Ισπανίας μέσω του EFSF. Ο κ. Μπαρόζο σημείωσε πάντως πως δεν μπορεί να προκαταλάβει συγκεκριμένες αποφάσεις που θα ληφθούν αναφορικά με την Ισπανία. «Αυτό θα πρέπει να εξετασθεί από κοινού με τις ισπανικές αρχές».
«Στην ευρωζώνη» είπε, «έχουμε την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που καλύπτονται από το πρόγραμμα. Υπάρχουν και άλλες χώρες που θα μπορούσαν να ευνοηθούν από το ευρωπαϊκό ταμείο σταθερότητας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, αλλά δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να προκαταλάβουμε τις αποφάσεις που θα ληφθούν την Κυριακή».
Από την πλευρά της σε δηλώσεις της η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να διστάσουν να προχωρήσουν ακόμη και σε δραστικές αλλαγές στους κανόνες ή ακόμη και στις συνθήκες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Οι αλλαγές στις συνθήκες (της Ε.Ε.) δεν αποτελούν ταμπού για μένα», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι ηγεσίες των κρατών-μελών έχουν δεσμευθεί για την διασφάλιση του κοινού νομίσματος. «Αν καταρρεύσει το ευρώ, θα καταρρεύσει και η Ευρώπη και αυτό είναι κάτι που δεν θα επιτρέψουμε», ξεκαθάρισε.
Νωρίτερα, δύο ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία για αύξηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Γερμανία και η Γαλλία κατέληξαν σε συμφωνία για την αύξηση των κεφαλαίων του EFSF σε περισσότερα από 2 τρισ. ευρώ. «Είναι λάθος, δεν υπάρχει συμφωνία», δήλωσε μία από τις πηγές, ενώ μία δεύτερη πηγή είπε ότι δεν είναι μια απλή υπόθεση να πολλαπλασιάσεις τα 440 εκατ. ευρώ του EFSF.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης συναντώνται στις Βρυξέλλες την Κυριακή προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας και αναμένεται να συμφωνήσουν σε κάποιου είδους μόχλευση του EFSF.
Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν πει στο Reuters ότι είναι πιθανό να ενισχυθεί η ικανότητα του ταμείου κατά 3-5 φορές, όχι όμως το συνολικό ποσό των κεφαλαίων που διαθέτει.
Εν τω μεταξύ, τα σενάρια περί αύξησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διέψευσε κατηγορηματικά για άλλη μια φορά το Βερολίνο.
Η χρηματοδοτική ικανότητα του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης δεν θα αυξηθεί πέρα από τα ήδη προβλεπόμενα 440 δισ. ευρώ, ούτε και πρόκειται να επεκταθεί η συμμετοχή της Γερμανίας πέρα από τα 211 δισ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνηθεί, ξεκαθάρισε την Τετάρτη εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αύξησή του πέρα από τα 440 δισ. ευρώ - τελεία και παύλα», είπε ο Μάρτιν Κότχαουζ, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο κ. Κότχαουζ σημείωσε ότι διεξάγονται «παραγωγικές και θετικές» συνομιλίες σε όλη την Ευρώπη ενόψει των συναντήσεων του Σαββατοκύριακου, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο πως οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικότερα το EFSF.