Νέα δραματική έκκληση από τον Ευ. Βενιζέλο

Βάσω Παπανδρέου: Θα ψηφίσω το άρθρο 37, αλλά έχω συνειδησιακό πρόβλημα
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 12:05
UPD:21/10/2011 10:20

Δραματικούς τόνους χρησιμοποίησε εκ νέου σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας από το βήμα της Βουλής ότι αν το πολυνομοσχέδιο δεν υπερψηφιστεί στο σύνολό του δεν χρειάζεται ούτε ο ίδιος να πάει στο Eurogroup ούτε ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής, γιατί, όπως είπε, η χώρα θα έχει εκτεθεί.

Δραματικούς τόνους χρησιμοποίησε εκ νέου σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας από το βήμα της Βουλής ότι αν το πολυνομοσχέδιο δεν υπερψηφιστεί στο σύνολό του δεν χρειάζεται ούτε ο ίδιος να πάει στο Eurogroup ούτε ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής.

Αν συμβεί αυτό, όπως είπε, η χώρα θα έχει εκτεθεί στον κίνδυνο της μη ορθολογικής εξέλιξης και θα έχει γίνει πάλι ο αποδιοπομπαίος τράγος στον οποίο φορτώνεται η ιστορική, πολιτική και θεσμική αμηχανία της Ευρώπης..

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά όσο τα λέω. Δεν υπερβάλω. Ούτε υπερβάλω ούτε μπλοφάρω», υπογράμμισε.

Έστειλε παράλληλα μήνυμα τόσο προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όσο και προς αυτούς της αντιπολίτευσης αναφέροντας χαρακτηριστικά: «δεν παίζουμε σήμερα ούτε ενδοκομματικά ούτε ενδοκοινοβουλευτικά...όποιος νομίζει ότι υπάρχουν περιθώρια προκειμένου να δοκιμαστούν οι αντοχές μας κάνουν λάθος».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου ως «εισιτήριο αξιοπιστίας» για τη διαπραγμάτευση που επίκειται.

Επανέλαβε ότι δεν πρέπει να καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν θαύματα. Το θαύμα, οπως είπε, θα είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς. «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις που βγαίνουν από καπέλα ούτε της κ. Μέρκελ ούτε του κ. Σαρκοζί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη πως η Ευρώπη αδυνατεί να παραδεχτεί ότι δεν μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα και αξιοπιστία και ότι ψάχνει να βρει προσχήματα και άλλοθι. «Αν η Ελλάδα τα δώσει θα είναι κακό του κεφαλιού μας» παρατήρησε.

Αναφερόμενος στην αρνητική απάντηση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στην πρόταση του Πρωθυπουργού να διαπραγματευτούν από κοινού στις Βρυξέλλες κατά τη σύνοδο κορυφής της Κυριακής, επισήμανε ότι του προκάλεσε έκπληξη.

«Ας είμαστε ενωμένοι και υπεύθυνοι...Τώρα κρινόμαστε όλοι», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, υπογραμμίζοντας ότι οι δυσκολίες είναι τεράστιες και οι άγνωστες παράμετροι πάρα πολλές.

Βάσω Παπανδρέου: Θα ψηφίσω το άρθρο 37

Την απόφασή της να ψηφίσει τελικά και το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΟΙΚ, ανακοίνωσε η Βάσω Παπανδρέου, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ψήφισα κατά αρχήν το νομοσχέδιο και είχα αποφασίσει να μην ψηφίσω το άρθρο 37 για συμβολικούς λόγους, για να στείλουμε ένα μήνυμα ότι εκτός από τις κόκκινες γραμμές της τρόικας, υπάρχουν και οι δικές μας κόκκινες γραμμές, ανέφερε στην παρέμβασή της από το βήμα της Βουλής η πρώην υπουργός.

Ωστόσο, όπως είπε, σε συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, της ξεκαθάρισε πως ακόμα και ένα άρθρο να μην ψηφιστεί, δεν θα δοθεί η έκτη δόση. Δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την ευθύνη, παραδέχθηκε η κ. Παπανδρέου και γνωστοποίησε ότι τελικά θα ψηφίσει και το άρθρο 37.

«Ψηφίζω και έχω συνειδησιακό πρόβλημα για την πορεία της χώρας... είναι η τελευταία φορά», σημείωσε χαρακτηριστικά και καταλήγοντας υπογράμμισε την ανάγκη να να αναληφθούν άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες: «Πρέπει να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες δεν πάει άλλο. Η κοινωνία είναι σε απόγνωση, καταρρέει», κατέληξε.

Στην αρχή της ομιλίας της η κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι ήδη από το Νοέμβριο του 2009 είχε εισηγηθεί τη λήψη μέτρων, αλλά δεν εισακούστηκε. Καταφέραμε, είπε, να θεωρούμαστε το κέντρο της κρίσης σε μία Ε.Ε. η οποία ούτε την ηγεσία ούτε και τη πολιτική βούληση έχει για να ομαλοποιήσει την κρίση.

Οι ευθύνες μας, τόνισε, είναι τεράστιες και αναφέρθηκε τόσο στις ευθύνες της ΝΔ, η διακυβέρνηση της οποίας, όπως επεσήμανε, άρχισε με την απογραφή και ολοκληρώθηκε με την πλήρη οικονομική και πολιτική ασυδοσία, όσο και στις ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου η οποία, όπως είπε, με την παθητική πολιτική που ακολούθησε, μας έφερε στη σημερινή κατάσταση.

Είχα εισηγηθεί μέτρα αλλά δεν εισακούστηκα, είχα ζητήσει να ελεγχθεί ουσιαστικά το πόθεν έσχες όσων είχαμε κάνει υπουργοί, αλλά δεν εισακούστηκα, ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως δεν διεκδικεί δικαίωση εκ των υστέρων. Ετσι κι αλλιώς ο λαός κατηγορεί συλλήβδην το πολιτικό σύστημα για το κατάντημα της χώρας... σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν καλοί και κακοί πολιτικοί για ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών και αυτό, υπογράμμισε, θα είναι ο χειρότερος πολιτικός εφιάλτης μετά το '67.

Σημειώνεται ότι παρά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου επί της αρχής χθες το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ παραμένει βαρύ εν όψει της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας επί του άρθρου 37 που παγώνει τις κλαδικές συμβάσεις.

Πολλοί βουλευτές σε κατ' ιδίαν συζητήσεις εμφανίζονται προβληματισμένοι με χαρακτηριστικότερη περίπτωση εκείνη της βουλευτού και πρώην υπουργού Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα το υπερψηφίσει.

Γ. Ραγκουσης: Η χώρα πρέπει να πατήσει γκάζι

Κάλεσμα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ να πάρει τις αποφάσεις που χρειάζονται για να σταθεί η χώρα όρθια «να μη γονατίσει και άρα αυτός ο τόπος να έχει αύριο» απηύθυνε ο υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2076529 .

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Έθεσε μάλιστα το δίλημμα, ή να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις ή «να ακολουθούσαμε κι εμείς τον εύκολο δρόμο της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, της αποβολής από την πλάτη μας αυτών των ιστορικών ευθυνών».

Όπως είπε, «αν κάτι προέχει για τον τόπο δεν είναι εμείς σήμερα να καταδείξουμε την ιστορική και πολιτική ανεντιμότητα που εκδηλώνεται από όλους εκείνους που βρήκαν τον εύκολο στόχο».

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, ο υπουργός Υποδομών υπογράμμισε ότι «πρέπει να αναλάβουμε την τεράστια ιστορική ευθύνη, ώστε η χώρα να πατήσει γκάζι και να αποφύγει τον τεράστιο κίνδυνο που έρχεται κατά πάνω της».

Α. Διαμαντοπούλου: Οφείλουμε να υψώσουμε το ανάστημά μας

Εμείς, ως Έλληνες βουλευτές, πρέπει πάνω από όλα να απαιτήσουμε και να επιβάλουμε την εθνική συνεννόηση, διεμήνυσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, υπογραμμίζοντας με τη σειρά της την αναγκαιότητα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2076546 .

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Παράλληλα, τόνισε ότι «η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου είναι μία προϋπόθεση για την αξιόπιστη παρουσία μας στη διαπραγμάτευση των επόμενων ημερών, που απαιτεί εθνικό πλαίσιο».

Σήμερα, εμείς έχουμε το βάρος. Και εμείς, όποιοι και να είμαστε, οφείλουμε να σηκωθούμε, να υψώσουμε το ανάστημά μας, στις ανάγκες της εποχής», είπε χαρακτηριστικά.

Γ. Καρατζαφέρης: Οδηγούν τη χώρα σε ανήκεστη βλάβη

Προηγήθηκε τοποθέτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος επανέλαβε το αίτημά του για παραίτηση του πρωθυπουργού και σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα μπορεί να βγάλει τη χώρα από τη στενωπό.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Mπορεί να μας πεί η κυβέρνηση ότι αυτά τα βάναυσα μέτρα θα είναι και τα τελευταία, διερωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης και επανέλαβε το αίτημά του για παραίτηση του πρωθυπουργού και σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Όπως επεσήμανε, ακόμα και κυβερνητικοί βουλευτές παραδέχθηκαν ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος. Προηγήθηκε παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος παρατήρησε ότι καμία μονοκομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μάλιστα, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο μίλησε για «ψήφο ανάγκης και αναμονής για λυτρωτικές πρωτοβουλίες και όχι για ψήφο εμπιστοσύνης και αποδοχής».

Δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση, ως έχει, να βγάλει τη χώρα από το τέλμα, συνέχισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. και υποστήριξε ότι χώρα οδηγείται σε ανήκεστη βλάβη εξαιτίας της επιμονής του πρωθυπουργού να μείνει γαντζωμένος στην εξουσία.

«Ξέρουν οι βουλευτές ποια είναι η θέση της χώρας στη επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής;» ρώτησε με νόημα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πορεύεται χωρίς σχέδιο κάνοντας λάθη επί λαθών και εγκλήματα επί εγκλημάτων.

Μ. Κεφαλογιάννης: Να κατατεθούν στη Βουλή οι επιστολές σε ΔΝΤ-τρόικα

Την κατάθεση στη Βουλή των επιστολών της κυβέρνησης σε ΔΝΤ και τρόικα, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, κατηγορώντας την κυβέρνηση και το υπουργό Οικονομικών για ελλιπή ενημέρωση.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η μόνη ενημέρωση που έγινε, ήταν από τον υπεύθυνο του ΟΔΔΗΧ, υποστήριξε ο κ. Κεφαλογιάννης και ακολούθως ζήτησε να κατατεθούν στη Βουλή από τον ΥΠΟΙΚ οι επιστολές της κυβέρνησης στο ΔΝΤ και την τρόικα, για να δούμε -όπως είπε- ποιες είναι οι πραγματικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, γιατί δεσμεύει τη χώρα το ΠΑΣΟΚ και τι υποθηκεύει.

Εδώ, παρατήρησε ο κ. Κεφαλογιάννης, ακόμα και μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι δεν ξέρουν τι καλούνται να ψηφίσουν ... μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το έκανε αυτό, με την ψήφο του ΛΑ.Ο.Σ. που έστω και τώρα μπήκε τελικά και πάλι στη σωστή ρότα και καταψηφίζει τέτοια απαράδεκτα νομοσχέδια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα