ΤτΕ: Μειώθηκε κατά 27% το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Τον Αύγουστο
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 13:02
UPD:13:05

Στα 145 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Αύγουστο του 2011, μειωμένο κατά 54 εκατ. ευρώ ή 27% έναντι του Αυγούστου του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στα 145 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Αύγουστο του 2011, μειωμένο κατά 54 εκατ. ευρώ ή 27% έναντι του Αυγούστου του 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 140 εκατ. ευρώ, λόγω αύξησης των καθαρών πληρωμών στο ισοζύγιο καυσίμων (κατά 32,5%) και το ισοζύγιο πλοίων (κατά 41,5%). Αντίθετα, σημαντική βελτίωση καταγράφηκε στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου χωρίς καύσιμα και πλοία. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 273 εκατ. ευρώ ή 30,3%, αλλά αυξήθηκαν και οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές κατά 84 εκατ. ευρώ ή 4,2%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 246 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες μεταφορών, καθώς και εξαιτίας της εμφάνισης πλεονάσματος στο ισοζύγιο των «λοιπών» υπηρεσιών (έναντι ελλείμματος τον Αύγουστο του 2010). Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 6,5% τον Αύγουστο (κατά τι περισσότερο από τις αφίξεις, που αυξήθηκαν κατά 6,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα). Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) περιορίστηκαν κατά 4,3%, αλλά μειώθηκαν και οι αντίστοιχες πληρωμές κατά 12%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να αυξηθούν κατά 4,0%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 56 εκατ. ευρώ, κυρίως επειδή αυξήθηκαν οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα στο ίδιο περίπου επίπεδο με τον Αύγουστο του 2010.

Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2011 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 1,25 δισ. ευρώ ή 8,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 και διαμορφώθηκε σε 13,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρωτίστως τη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων κατά 2,5 δισ. ευρώ και την άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 534 εκατ. ευρώ, οι οποίες υπερ-αντιστάθμισαν τη μεγάλη αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων και τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων. Το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή.

Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Τον Αύγουστο του 2011 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 580 εκατ. ευρώ, έναντι πολύ μικρού ελλείμματος τον Αύγουστο 2010.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε πλεόνασμα ύψους 435 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2011, έναντι ελλείμματος 212 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Αύγουστο του 2011 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εκροή 91 εκατ. ευρώ (αποεπένδυση) χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές. Οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος σημείωσαν καθαρή εκροή 29 εκατ. ευρώ. επίσης χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 1,9 δισ. ευρώ, η οποία οφείλεται στη μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κατά 5,9 δισ. ευρώ (εκροή). Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού κατά 4,1 δισ. ευρώ. (εισροή).

Όσον αφορά τις «λοιπές» επενδύσεις, καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 2,0 δισ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos του εξωτερικού κατά 1,5 δισ. ευρώ αλλά και στην καθαρή αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα κατά 603 εκατ. ευρώ (εισροή). Αντίθετα μικρή καθαρή μείωση σημειώθηκε στις δανειακές υποχρεώσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους κατά 142 εκατ. ευρώ (εκροή).

Στο τέλος Αυγούστου 2011 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 4,7 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα