Εντατικές διαβουλεύσεις για την κρίση χρέους

Την Τετάρτη οι αποφάσεις, σύμφωνα με το Βερολίνο
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011 13:49
UPD:14:45

Oο ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν απηύθυνε έκκληση προς τις χώρες της ευρωζώνης να βάλουν στη άκρη τις διαφορές τους και να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, επισημαίνοντας ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί.

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Ε.Ε. και ευρωζώνης με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί ενός τελικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης χρέους μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει το Eurogroup, ενώ η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί «σε δύο φάσεις», την Κυριακή και την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Οι αποφάσεις θα ληφθούν την Τετάρτη, διευκρίνισε.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η Γερμανία αποκλείει τη μόχλευση του προσωρινού ταμείου διάσωσης EFSF μέσω της ΕΚΤ. Βάσει της γερμανικής νομοθεσίας, τα όποια σχέδια ενίσχυσης των κεφαλαίων του EFSF θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της επιτροπής προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής.

«Δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις μέχρι την Κυριακή επειδή χωρίς συζήτηση και έγκριση από την επιτροπή προϋπολογισμού, η καγκελάριος θα έπρεπε να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες χωρίς εντολή (από το κοινοβούλιο) για αυτά τα θέματα», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ανώτατο στέλεχος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών είπε νωρίτερα ότι η γερμανική βουλή μάλλον θα συζητήσει το θέμα της μόχλευσης των κεφαλαίων του EFSF την επόμενη Τρίτη.

Εξάλλου, η έκτακτη Σύνοδος της Τετάρτης, την οποία είχαν προαναγγείλει χθες ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος, ανάγκασε την κ. Μέρκελ να αναβάλλει για την ερχόμενη εβδομάδα την ομιλία της ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Έκκληση Ρεν για αντιμετώπιση της κρίσης

Εν τω μεταξύ, ο ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν απηύθυνε έκκληση προς τις χώρες της ευρωζώνης να βάλουν στη άκρη τις διαφορές τους και να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, επισημαίνοντας ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί.

«Το καλοκαίρι είπαμε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι στη κόψη του ξυραφιού. Τώρα, έχει επιδεινωθεί βάσει διαφόρων μετρήσεων», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις σε συνέντευξή του στη φινλανδική εφημερίδα Kauppalehti.

«Η Κομισιόν προτιμάει την εθελοντική - και πάνω απ' όλα την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση», πρόσθεσε.

Σε άλλη συνέντευξή του, στη γερμανική Handelsblatt, απηύθυνε κάλεσμα στη Γερμανία και στη Γαλλία να συμφωνήσουν για τους μηχανισμούς διάσωσης της ευρωζώνης. «Είναι σημαντικό η Γερμανία και η Γαλλία να συνεργασθούν θετικά και να προχωρήσουν μαζί», είπε ο Ρεν και τάχθηκε επί της ουσίας κατά της θέσης που προβάλλει το Παρίσι.

«Οφείλουμε να δώσουμε προσοχή σε ό,τι επιτρέπεται και σε ό,τι δεν επιτρέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες...Μία ευθεία σχέση ανάμεσα σε μία αναχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορεί να είναι δύσκολη», ανέφερε.

Βερολίνο: Να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ

Γερμανικές κυβερνητικές πηγές δήλωσαν σήμερα στο Reuters ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σε πολλούς τομείς και ότι το χρέος της χώρας θα πρέπει να μειωθεί κοντά στο 120% του ΑΕΠ της.

Οι πηγές είπαν επίσης ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας μέσω του λεγόμενου PSI θα έχει οριστικοποιηθεί μέχρι την Τετάρτη.

Όσον αφορά στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αυτό θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ το Σάββατο, πρόσθεσαν.

Στις Βρυξέλλες αύριο ο Πρωθυπουργός

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στη Σύνοδο Αρχηγών Κρατών - Κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Το απόγευμα του Σαββάτου (6.00 μ.μ.) ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Το πρόγραμμα για την Κυριακή 23 Οκτωβρίου έχει ως εξής:

Σύνοδος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

10.00 π.μ. Συνάντηση Αρχηγών Κρατών-Κυβερνήσεων με τον Πρόεδρο του

Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

10.15 π.μ. Έναρξη εργασιών

1.00 μ.μ. Γεύμα εργασίας

Σύνοδος Αρχηγών των Κρατών και Κυβερνήσεων χωρών-μελών της ευρωζώνης

4.00 μ.μ. Έναρξη εργασιών

7.15 μ.μ. Δείπνο εργασίας



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα