Αισιόδοξος για την έκτη δόση ο Γιούνκερ

Σενάρια για «κούρεμα» 50% με 60%
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011 15:50
UPD:21:01

Αισιόδοξος ότι το σημερινό Eurogroup θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Αισιόδοξος ότι το σημερινό Eurogroup θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Θα συμφωνήσουμε στο Eurogroup, τουλάχιστον αυτό ελπίζω, για την έκτη δόση της βοήθειας στην Ελλάδα, βασιζόμενοι στην έκθεση της τρόικας», δήλωσε.

Αναφερόμενος στη μόχλευση του EFSF, είπε ότι οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης θα μιλήσουν λεπτομερώς για το θέμα σήμερα, αλλά χωρίς να δεσμευτούν σε λεπτομέρειες. «Θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε στους ηγέτες των κρατών μια διακήρυξη επί της αρχής... Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μέχρι την επόμενη Τετάρτη όσες περισσότερες λεπτομέρειες γίνεται και είναι απαραίτητες».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου παρατήρησε πάντως ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στέλνουν «καταστροφικά σήματα» στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες και να συμφωνήσουν πάνω σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

«Ο αντίκτυπος στο εξωτερικό είναι καταστροφικός» για την Ευρώπη, τόνισε ο κ. Γιούνκερ. «Δεν δίνουμε πράγματι το παράδειγμα μιας ηγεσίας που λειτουργεί καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τρόικα: Χρειάζεται μεγαλύτερο «κούρεμα»

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στη σύνοδο του Eurogroup

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στη σύνοδο του Eurogroup

Αργά το απόγευμα το Bloomberg μετέδωσε πως σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, η οποία περιήλθε στην κατοχή του, οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερες ζημιές ώστε το ελληνικό χρέος να γίνει διατηρήσιμο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια από τις κυβερνήσεις αλλά και βαθύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, θέμα «ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Συγκεκριμένα, οι επιθεωρητές κάνουν λόγο για ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% με 60%. Ειδικότερα, επισημαίνουν πως το ελληνικό χρέος θα μειωθεί μόλις στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 με ένα «κούρεμα» 50% σε ομόλογα απόδοσης (ή με επιτόκιο) 6% χωρίς εγγύηση. Για μείωση του χρέους κάτω από το 110% του ΑΠΕ έως το 2020 χρειάζεται «κούρεμα» 60% και περισσότερη χρηματοδότηση.

Νωρίτερα, ευρωπαϊκή πηγή, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο χωρίς να την κατονομάζει, δήλωσε πως «μελετάται η υπόθεση ενός "κουρέματος" γύρω στο 50%, δεν είναι μυστικό».

Τον Ιούλιο είχε συμφωνηθεί το κούρεμα να φτάσει το 21%. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους του τραπεζικού τομέα που εμφανίζονται απρόθυμοι να δεχτούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Ολι Ρεν στη σύνοδο του Eurogroup

Ο Ολι Ρεν στη σύνοδο του Eurogroup

Βερολίνο: Να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ

Επίσης γερμανικές κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σε πολλούς τομείς και ότι το χρέος της χώρας θα πρέπει να μειωθεί κοντά στο 120% του ΑΕΠ της. Οι πηγές ανέφεραν ακόμη ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας μέσω του λεγόμενου PSI θα έχει οριστικοποιηθεί μέχρι την Τετάρτη.

Όσον αφορά στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αυτό θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ το Σάββατο, πρόσθεσαν.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Β. Σόιμπλε στη σύνοδο του Eurogroup

Ο Β. Σόιμπλε στη σύνοδο του Eurogroup

Νωρίτερα, την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει πρόοδος στο σημερινό Eurogroup αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, έτσι ώστε να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα κρίσιμες αποφάσεις για την ευρωζώνη, εξέφρασε ο Επίτροπος Όλι Ρεν.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Η Κρ. Λαγκάρντ στη σύνοδο του Eurogroup

Η Κρ. Λαγκάρντ στη σύνοδο του Eurogroup.

«Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι δεν αρκεί πλέον μια αποσπασματική λύση. Χρειαζόμαστε ένα συνολικό πακέτο μέτρων, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, την ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας που σχετίζονται με το EFSF για να μην μεταδοθεί η κρίση», ανέφερε.

Τόνισε επίσης πως χρειάζεται μια συντονισμένη προσέγγιση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Αυτό είναι απαραίτητο και πιστεύω πως θα σημειώσουμε πρόοδο σήμερα και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, έτσι ώστε να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για τον οδικό χάρτη που πρότεινε η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα, για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη», τόνισε ο ευρωπαίος Επίτροπος.

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση σοβαρή. «Έχουμε τεράστια ευθύνη, όλοι το γνωρίζουν. Γνωρίζουμε ότι η εντεινόμενη ανησυχία στις αγορές επηρεάζει ολοένα και περισσότερο την πραγματική οικονομία. Έχουμε ευθύνη απέναντι στην Ευρώπη, την ευρωζώνη, όλες τις χώρες μας, αλλά φυσικά και απέναντι στην παγκόσμια οικονομία», είπε.

«Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των G20 στις Κάννες στις 3-4 Νοεμβρίου», πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Όσον αφορά στην ενίσχυση του EFSF, τόνισε πως είναι σαφές «πρώτον, ότι θα τηρήσουμε τις συμφωνηθέντες εγγυήσεις και ότι θα τηρήσουμε στην κατάσταση όπως αναφέρεται στη συμφωνία, ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι διαθέσιμη για να στηρίξει οικονομικά τα κράτη».

Την αμέριστη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ευρωζώνη υπογράμμισε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους, θα βρούμε λύσεις», είπε.

Επανέρχονται τα περί μόνιμων ελέγχων των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων

Αργότερα, πηγή προσκείμενη στη γερμανική κυβέρνηση ζήτησε να ενισχυθεί και να μονιμοποιηθεί ο έλεγχος στις διαδικασίες μεταρρύθμισης των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και να επιβληθεί στην Ιταλία και την Ισπανία να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση.

«Το ζήτημα (στη σύνοδο κορυφής της Κυριακής) θα είναι να δούμε πώς μπορούμε να επιβλέψουμε μελλοντικά την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων» από τις χώρες που έχουν λάβει βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους τους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είπε η πηγή αυτή.

Οι χώρες αυτές είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη και, για τη Γερμανία, «δεν έχει αλλάξει από τον Ιούλιο». «Αυτό το σύστημα της Τρόικας που δίνει την άποψή της κάθε τρεις μήνες μας προκαλεί υπερβολικό στρες, χρειαζόμαστε μια πιο μόνιμη λύση που θα επιτρέψει την προσαρμογή πολύ πιο γρήγορα» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Σε δύο φάσεις» η Σύνοδος Κορυφής

Όσον αφορά στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., αυτή θα πραγματοποιηθεί τελικά «σε δύο φάσεις», την Κυριακή και την Τετάρτη, ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ ξεκαθάρισε πάντως ότι η Γερμανία αποκλείει τη μόχλευση του προσωρινού ταμείου διάσωσης EFSF μέσω της ΕΚΤ. Βάσει της γερμανικής νομοθεσίας, τα όποια σχέδια ενίσχυσης των κεφαλαίων του EFSF θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της επιτροπής προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής.

«Δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις μέχρι την Κυριακή επειδή χωρίς συζήτηση και έγκριση από την επιτροπή προϋπολογισμού, η καγκελάριος θα έπρεπε να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες χωρίς εντολή (από το κοινοβούλιο) για αυτά τα θέματα», είπε.

Ανώτατο στέλεχος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών είπε νωρίτερα ότι η γερμανική βουλή μάλλον θα συζητήσει το θέμα της μόχλευσης των κεφαλαίων του EFSF την επόμενη Τρίτη.

Στις Βρυξέλλες αύριο ο Πρωθυπουργός

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στη Σύνοδο Αρχηγών Κρατών - Κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Το απόγευμα του Σαββάτου (6.00 μ.μ.) ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Το πρόγραμμα για την Κυριακή 23 Οκτωβρίου έχει ως εξής:

Σύνοδος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

10.00 π.μ. Συνάντηση Αρχηγών Κρατών-Κυβερνήσεων με τον Πρόεδρο του

Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

10.15 π.μ. Έναρξη εργασιών

1.00 μ.μ. Γεύμα εργασίας

Σύνοδος Αρχηγών των Κρατών και Κυβερνήσεων χωρών-μελών της ευρωζώνης

4.00 μ.μ. Έναρξη εργασιών

7.15 μ.μ. Δείπνο εργασίας



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα