Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στην Ευρωζώνη

Γιούνκερ: Ζητούμε από τις τράπεζες μεγαλύτερο «κούρεμα»
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2011 11:14
UPD:20:00

Κορυφώνονται τα επόμενα εικοσιτετράωρα οι διαπραγματεύσεις για ένα συνολικό πακέτο αντιμετώπισης της κρίσης σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, με αιχμή το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και τον τρόπο ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Μετά το χθεσινό Eurogroup, το οποίο έδωσε το «πράσινο φως» στην εκταμίευση της έκτης δόσης, τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια, θα συνεδριάσουν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, συνεχίζοντας τις συνομιλίες της Παρασκευής.

Ιδιαίτερα κρίσιμη θα είναι και η αυριανή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται όμως στη Σύνοδο της ερχόμενης Τετάρτης.

Προσερχόμενος το πρωί στη συνεδρίαση του Ecofin, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε την ικανοποίησή του για την έγκριση της έκτης δόσης, τονίζοντας ωστόσο ότι πλέον χρειάζεται μια απόφαση για την Ευρωζώνη συνολικά.

«Η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης είναι ένα πολύ καλό, θετικό και εποικοδομητικό βήμα», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας πως «το θέμα τώρα είναι να εφαρμόσουμε μια απόφαση της "21ης Ιουλίου plus"».

«Σε κάθε περίπτωση», είπε ο κ. Βενιζέλος, «η Ελλάδα δεν αποτελεί ένα κεντρικό πρόβλημα για την Ευρωζώνη. Το θέμα τώρα είναι να λάβουμε μια γενικότερη και πιο εποικοδομητική απόφαση για την Ευρωζώνη συνολικά».

Μεγαλύτερο «κούρεμα» ζητεί η Ευρωζώνη

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Ευ. Βενιζέλος στη σύνοδο του ECOFIN

Ο Ευ. Βενιζέλος στη σύνοδο του ECOFIN

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να ζητήσουν από τις πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας να δεχθούν απώλειες πολύ μεγαλύτερες εκείνων που προβλέπονταν στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

«Συμφωνήσαμε χθες να πούμε ότι οφείλουμε να έχουμε μια σημαντική αύξηση της συνεισφοράς των τραπεζών» στη διάσωση της Ελλάδας, με τη μορφή της απομείωσης των πιστώσεών τους, δήλωσε.

Σύμφωνα με τη «Ν», το επικρατέστερο σενάριο αναφέρεται σε ένα «κούρεμα» της τάξης του 35-40%, ενώ στο «τραπέζι» βρίσκεται παράλληλα και η συνοδευτική πρόταση για περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωσης του επιτοκίου.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στη σύνοδο του ECOFIN

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στη σύνοδο του ECOFIN

Πάντως, διπλωματική πηγή την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, κάνει λόγο για «κούρεμα» τουλάχιστον 50%. Η εν λόγω πηγή φέρεται να δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν χθες να ζητήσουν από τις ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες, που αντέχουν, να υποστούν απώλεια της τάξης «τουλάχιστον 50%» του χρέους της χώρας, διαφορετικά η χώρα απειλείται με χρεοκοπία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με «αυστηρώς εμπιστευτική» έκθεση των διεθνών πιστωτών που διέρρευσε στους Financial Times και φέρεται να γνωστοποιήθηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες την Παρασκευή, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ τους τελευταίους τρεις μήνες ώστε οι διεθνείς πιστωτές της χώρας θα πρέπει να βρουν 252 δισ. ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας αν δεν συμφωνηθεί ένα μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Η έκθεση επισημαίνει ότι για να είναι επαρκές το πακέτο των 109 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, οι ομολογιούχοι πιστωτές πρέπει να αποδεχθούν ένα κούρεμα της τάξης του 60%.

Σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο της γερμανικής κυβέρνησης Μπέρτ Ρούρουπ, το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 50% προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ο Ρούρουπ διευκρινίζει πάντως ότι «δεν πρέπει να τεθεί αμέσως σε ισχύ, αλλά αργότερα όταν άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, βρεθούν εκτός της "γραμμής πυρός"».

Στην ίδια εφημερίδα, ο σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης Φιλίπ Σαλμέν δεν αποκλείει ένα «κούρεμα» άνω του 50%, αλλά σημειώνει πως θα υπάρξει «αυστηρή και μόνιμη εποπτεία» που όμως «δεν θα γραφεί ποτέ στις συμφωνίες ως πραγματική μεταφορά της εθνικής κυριαρχίας».

Στην έκθεσή της η τρόικα αναφέρει ότι οι κάτοχοι ελληνικού χρέους θα χρειαστεί να υποστούν μεγαλύτερες ζημιές προκειμένου να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος, εκτιμώντας ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί από την τελευταία έκθεση του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg, το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 με ένα «κούρεμα» 50%, ενώ θα μπορούσε να περιοριστεί και χαμηλότερα από το 110% με μια απομείωση της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά 60%.

Διαφωνία Γαλλίας - Γερμανίας για EFSF και Ελλάδα

Κορυφαίες ευρωπαϊκές πηγές αποκάλυψαν χθες στο Reuters ότι Βερολίνο και Παρίσι βρίσκονται ακόμη στα μαχαίρια σε δύο βασικά σημεία του σχεδίου, για τον τρόπο ενίσχυσης του EFSF και μείωσης του ελληνικού χρέους.

Σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα έχουν νέα συνάντηση σήμερα.

Οι συζητήσεις για την ενίσχυση του EFSF στρέφονται προς δύο κατευθύνσεις: μία μερική εγγύηση του χρέους και μία πολύ πιο ισχυρή συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό, όπως ανέφερε πηγή από τη γερμανική κυβέρνηση.

Επίσης, σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρωζώνη εξετάζει και τη συγχώνευση του EFSF με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης από τα μέσα του 2012, ώστε να αυξηθεί η «δύναμη πυρός» του δεύτερου στα 940 δισ. ευρώ.

Τζ. Όσμπορν: Απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη η κρίση χρέους

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα ανήσυχος για την κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη εμφανίστηκε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, τονίζοντας πως συνιστά «έναν αληθινό κίνδυνο» για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Τζ. Οσμπορν στη σύνοδο του ECOFIN

Ο Τζ. Οσμπορν στη σύνοδο του ECOFIN

«Θα συζητήσουμε στη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομίας για μια πλήρη λύση στην κρίση. Είχαμε λάβει αρκετά βραχυπρόθεσμα μέτρα που χρησίμευσαν ως γύψος για να κρατήσουν μερικές εβδομάδες», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin.

Μια «λύση με διάρκεια θα βοηθήσει όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες», ανέφερε. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια λύση στην κρίση είναι το μοναδικό πραγματικό στοιχείο που μπορεί να δώσει ώθηση στη βρετανική οικονομία αυτό το τρίμηνο.»

«Είναι συνεπώς προς το συμφέρον των Βρετανών να επιλυθεί αυτή η κρίση και αυτό πρέπει να γίνει τώρα», πρόσθεσε ο Όσμπορν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα