Ελληνοκινεζικό μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011 19:34
UPD:21:03

Μνημόνιο συνεργασίας για την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας θα υπογράψουν σήμερα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο πρόεδρος της Κινεζικής Γερουσίας, Τζία Κινγκλίν.

Μνημόνιο συνεργασίας για την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας σε συγκεκριμένους τομείς υπέγραψαν στη διάρκεια εκδήλωσης του Ελληνοκινεζικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδης και ο πρόεδρος της Κινεζικής Γερουσίας, Τζία Κινγκλίν.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα υπογραφούν επίσης τέσσερις επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ κινεζικών και ελληνικών επιχειρήσεων, που αφορούν κυρίως εξαγωγές προς την Κίνα, ύψους περίπου 550 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Κινεζικής Γερουσίας πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, επικεφαλής πολυπληθούς αποστολής, αποτελούμενης από κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη καθώς και από επιχειρηματίες και δημοσιογράφους.

Στο περιθώριο της επίσκεψης, θα πραγματοποιηθούν επιχειρηματικές συναντήσεις ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων, προκειμένου να διερευνηθούν οι επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας, σε κλάδους όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι τραπεζικές υπηρεσίες, η αυτοκινητοβιομηχανία, ο σιδηροδρομικός εξοπλισμός, η τσιμέντο-βιομηχανία κ.ά.

Κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Ελληνοκινεζικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι η υπογραφή Μνημονίου στέλνει «ένα ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα εμπιστοσύνης» στις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας μας, από μία από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη.

Κάλεσε ακόμα τις κινεζικές επιχειρήσεις να στηρίξουν δυναμικά την προσπάθεια της Ελλάδας για οικονομική ανάκαμψη με επενδύσεις που θα είναι αμοιβαία επωφελείς.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον κ. Τζία Κινγκλίν στις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι οι προοπτικές της ελληνοκινεζικής συνεργασίας είναι μεγάλες και αφορούν επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα, αλλά κυρίως την πραγματική οικονομία, καθώς, όπως είπε, διαμορφώνουν θέσεις εργασίας, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι σε λίγο καιρό οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα «θα αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες αυξήθηκαν έτσι κι αλλιώς, κατά περίπου 40-45%».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα