Υπέρ της ενίσχυσης του ελέγχου στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, των οποίων τα οικονομικά ολισθαίνουν επανειλημμένα, τάχθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλόντ Τρισέ.
Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου, ο κ. Τρισέ επισήμανε ότι η τρέχουσα διαδικασία για τη χορήγηση βοήθειας με αυστηρές προϋποθέσεις στα κράτη που δεν έχουν πλέον πρόσβαση στην αγορά, είναι δικαιολογημένη, προσθέτοντας ότι οι χώρες αυτές είχαν «το δικαίωμα να προσπαθήσουν να διορθώσουν οι ίδιες την κατάσταση».
Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε πάντως ότι η προσέγγιση αυτή έχει «σαφή όρια» και ζήτησε να προβλεφθεί ένα «δεύτερο στάδιο» όταν ένα κράτος «συνεχίζει να μην πετυχαίνει τους στόχους του προγράμματος μεταρρύθμισης», που απαιτούνται σε αντάλλαγμα για διεθνή βοήθεια.
Στην περίπτωση αυτή, όπως είπε, οι αρχές της ζώνης του ευρώ «θα αναλάβουν ένα ρόλο πιο σημαντικό και πιο εξουσιαστικό στη διαμόρφωση των οικονομικών πολιτικών» της συγκεκριμένης χώρας. «Θα είναι υποχρεωτικό για τις ευρωπαϊκές αρχές να λαμβάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις άμεσα τις αποφάσεις», αντί για την κυβέρνηση, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι η ιδέα αυτή «θα καταστήσει την τροποποίηση των Συνθηκών αναπόφευκτη».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο