Ε.Κ.: Δεν υλοποιήθηκαν οι στόχοι του «ευρωπαϊκού εξαμήνου»

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011 12:47

Ο αρμόδιος Επίτροπος Τζον Ντάλι διευκρίνισε ότι το «ευρωπαϊκό εξάμηνο» δεν αποτελεί εργαλείο διαχείρισης κρίσεων στην Ευρώπη και υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα συμβολής του θεσμού στην ανάπτυξη και την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ θα τα δούμε σε μερικά χρόνια.

Αναβάλλεται, σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό Οικονομικών και εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Γιάτσεκ Ντομινίκ, η αξιολόγηση της εφαρμογής του νέου θεσμού του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», ο οποίος στοχεύει στην έγκαιρη δημοσιονομική πειθαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο κ. Ντομινίκ παραδέχθηκε ότι οι στόχοι του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» δεν μπόρεσαν, λόγω της κρίσης, να υλοποιηθούν, ενώ υποστήριξε ότι μέσω της εφαρμογής του νέου αυτού θεσμού βελτιώθηκε ο μακροοικονομικός διάλογος μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Συμβουλίου και κρατών-μελών. Δήλωσε πάντως άγνοια, για το πώς θα μεταφερθούν οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη-μέλη.

Ο αρμόδιος Επίτροπος Τζον Ντάλι διευκρίνισε από την πλευρά του ότι το «ευρωπαϊκό εξάμηνο» δεν αποτελεί εργαλείο διαχείρισης κρίσεων στην Ευρώπη και υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα συμβολής του θεσμού στην ανάπτυξη και την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ θα τα δούμε σε μερικά χρόνια.

Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ωστόσο δέχθηκαν μπαράζ επικρίσεων από την συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών που πήραν μέρος στη συζήτηση, για την αξιολόγηση της δράσης του πρώτου «ευρωπαϊκού εξαμήνου» για το 2011.

Τονίσθηκε χαρακτηριστικά ότι το «ευρωπαϊκό εξάμηνο» δεν μπόρεσε να υλοποιήσει κανέναν από τους στόχους που είχαν τεθεί όταν είχε δημιουργηθεί. Να συνεισφέρει δηλαδή στην έρευνα, την ενέργεια, την αύξηση της απασχόλησης στην ΕΕ, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην καταπολέμηση της φτώχειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα