Πιέσεις από Κίνα και Ιαπωνία για ευρωπαϊκή συμφωνία

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011 11:44
UPD:11:48

Την ελπίδα τους ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα καταλήξουν σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και την αποκατάσταση της σταθερότητας στις χρηματοοικονομικές αγορές εξέφρασαν σήμερα Κίνα και Ιαπωνία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, λίγο μετά τη νέα «βουτιά» του δολαρίου κάτω από τα 76 γεν, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Γιουν Αζούμι δήλωσε πως ευελπιστεί σε μία σοβαρή συμφωνία των Ευρωπαίων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, η οποία θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση των αγορών.

Στο αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με τη Γιανγκ Γου, το Πεκίνο ελπίζει ότι η ΕΕ θα λάβει αποτελεσματικά μέτρα κατά της κρίσης.

«Ελπίζω ότι τα μέτρα που θα υιοθετήσει η ΕΕ θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα χρέους ορισμένων χωρών και θα συμβάλλουν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και θα προωθήσουν τη σταθερότητα στην Ευρώπη», είπε.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αρχές και στους ιδιώτες επενδυτές σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες επενδυτές για το ύψος της απομείωσης του ελληνικού χρέους αποτελούσε μέχρι χθες το βράδυ το σημαντικότερο εμπόδιο επί του πακέτου της συνολικής απάντησης της ευρωζώνης στην κρίση δημόσιου χρέους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα