Γερμανία: «Πράσινο φως» από τη Μπούντεσταγκ για το EFSF

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011 16:24
UPD:18:17

Το σχέδιο ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μέσω μόχλευσης ενέκρινε η ολομέλεια της Μπούντεσταγκ, δίνοντας στην Αγκελα Μέρκελ το «πράσινο φως» για να διαπραγματευθεί σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο αντιπρόεδρος της Κάτω Βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου ανακοίνωσε πως το σχέδιο «πέρασε» με 503 ψήφους υπέρ, έναντι 89 κατά και 4 αποχών.

Μια μικρή ομάδα του κεντροδεξιού συνασπισμού της καγκελαρίου και τα στελέχη του Αριστερού Κόμματος καταψήφισαν την απόφαση.

Το SPD ψήφισε υπέρ της εντολής, παρά το ότι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επέκρινε έντονα την Μέρκελ για την «καθυστερημένη» της αντίδραση στην κρίση χρέους, υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση δεν έχει την ισχύ να εφαρμόσει ό,τι είναι αναγκαίο».

Μετά την έγκριση, έγινε γνωστό πως οι βουλευτές της Μπούντεσταγκ όρισαν εννέα από αυτούς ως μέλη μιας «μίνι» επιτροπής η οποία θα μπορεί να λαμβάνει γρήγορα αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την παροχή οικονομικής βοήθειας σε χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση.

Ο σχηματισμός αυτής της επιτροπής κρίθηκε απαραίτητος προκειμένου να ανταποκριθεί το κοινοβούλιο στην ανάγκη για ταχύτερη λήψη αποφάσεων.

Ο νόμος που υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο για τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) προβλέπει ότι οποιαδήποτε ενεργοποίησή του -για παράδειγμα, για να χρησιμοποιηθεί το ΕΤΧΣ για την αγορά ομολόγων ή για παροχή βοήθειας σε τράπεζες- θα πρέπει να εγκριθεί προηγουμένως από την επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ, η οποία αποτελείται από 41 μέλη.

Για πρακτικούς λόγους τα κόμματα συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια υποεπιτροπή, εντός της επιτροπής Προϋπολογισμού, η οποία θα ψηφίζει «γρήγορα και μυστικά» εάν χρειαστεί να ληφθεί κάποια απόφαση επειγόντως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα