Ιαπωνία : Στα ύψη ο δείκτης ανεργίας τον Αύγουστο

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2002 07:05
UPD:07:06

Στα υψηλότερα επίπεδα διαμορφώθηκε ο δείκτης ανεργίας στην Ιαπωνία για τέταρτο μήνα και επιπλέον 50.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς εργασία τον Αύγουστο, καθώς η οικονομική ύφεση υποχρέωσε τις εταιρείες λιανικής και τις εταιρείες μεταφορών, να προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού της ή ακόμη και να παύσουν τη λειτουργία τους.

Ο δείκτης ανεργίας διαμορφώθηκε στο 5,4%, λίγο πιο κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ του 5,5% που ήταν τον Δεκέμβριο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης. Στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 20.000, τη στιγμή που 40.000 άνθρωποι έπιασαν δουλειά. Ο αριθμός των ανέργων, αυξήθηκε στα 3,65 εκατ. ανθρώπους.

Η ανεργία ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο - εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές - καθώς 54 εταιρείες κηρύσσουν πτώχευση την ημέρα.

Η κυβέρνηση, σχεδιάζει να διοχετεύσει το ποσόν των 52,4 τρισ. γιεν (428 δισ. δολ.) στις τράπεζες, καθώς η δυσκολία αποπληρωμής των δανείων, που έχουν χορηγήσει, οδηγεί όλο και περισσότερες εταιρείες σε κλείσιμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ανεργία υπερδιπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία, μειώνοντας σημαντικά τις δαπάνες των καταναλωτών, οι οποίες αποτελούν το 55% της οικονομίας. Μία άλλη έκθεση έδειξε, ότι, τα έξοδα για μισθούς, μειώθηκαν κατά 2% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο και κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2001.

Η εξέλιξη αυτή, πιέζει προς τα κάτω τις τιμές αγοράς προϊόντων, οι οποίες στο Τόκυο - εκτός των τιμών φρέσκων τροφίμων - μειώθηκαν κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται, ότι, η Fujitsu Ltd., η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κομπιούτερ στην Ιαπωνία, μείωσε περισσότερο από 5.000 τις θέσεις εργασίας το τελευταίο δίμηνο, καθώς οι παραγγελίες από τις ΗΠΑ μειώθηκαν, ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης. Και η Mitsubishi Cable Industries Ltd., η οποία κατασκευάζει τηλεπικοινωνιακό υλικό, ανακοίνωσε, ότι, θα μειώσει το προσωπικό της κατά 670 θέσεις, προσφέροντας κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά και μετακινώντας εργαζομένους σε θυγατρική της, καθώς η διεθνής ζήτηση μειώνεται και επηρεάζει αρνητικά τα κέρδη της.

Οι πτωχεύσεις εταιρειών, αυξήθηκαν για ενδέκατο μήνες - από 12 συνολικά - τον Αύγουστο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα