Αισιοδοξία για συνταγματική πρόβλεψη «χρυσού δημοσιονομικού κανόνα»

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011 09:30

Αισιοδοξία για την υιοθέτηση του «χρυσού δημοσιονομικού κανόνα» από τις χώρες της ευρωζώνης, με σχετική συνταγματική πρόβλεψη ή κάτι ανάλογο, εκφράζεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο κείμενο του ανακοινωθέντος, μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται για την ενίσχυση της κοινής δημοσιονομικής πειθαρχίας της νομισματικής ένωσης είναι «η υιοθέτηση από κάθε κράτος-μέλος κανόνων για το ισοζύγιο του προϋπολογισμού, ενσωματώνοντας μέχρι το τέλος του 2012 το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη νομοθεσία τους, κατά προτίμηση σε συνταγματικό επίπεδο ή κάτι ανάλογο.

Σημειώνεται ότι Γαλλία και Γερμανία είχαν ζητήσει ήδη από τον Αύγουστο όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ να θεσπίσουν κανόνες που θα επιβάλλουν να ορίζονται τα όρια των χρεών και των ελλειμμάτων στο Σύνταγμά τους. Σχετικό νομοσχέδιο ισχύει ήδη στη Γερμανία από το 2009. Η Ισπανία έχει υιοθετήσει αυτόν τον χρυσό κανόνα από τον Σεπτέμβριο, αλλά η Γαλλία δεν το έχει κάνει εξαιτίας της αντίρρησης της αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για «πολιτική παγίδα» λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Στην Ιταλία το υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε τον Σεπτέμβριο νομοσχέδιο που αφορά το «χρυσό κανόνα», αλλά θα πρέπει να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο.

Εκτός ευρωζώνης, η Ελβετία έχει υιοθετήσει ένα τέτοιο κανόνα, ενώ η Βρετανία ακολουθούσε τις βασικές αρχές του από το 1997 ως το 2007.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα