ΕΣΕΕ: «Κούρεμα» της ελληνικής εμπορικής δραστηριότητας

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011 13:04
UPD:13:05

Η απόφαση της 27ης Οκτωβρίου ουσιαστικά επισημοποίησε την ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας, αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση η ΕΣΕΕ και προβλέπει ότι «κούρεμα» χρέους σημαίνει αυτόματα και «κούρεμα» της ελληνικης εμπορικής δραστηριότητας.

Η απόφαση της 27ης Οκτωβρίου ουσιαστικά επισημοποίησε την ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας, αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και προβλέπει ότι «κούρεμα» χρέους σημαίνει αυτόματα και «κούρεμα» της ελληνικής εμπορικής δραστηριότητας.

Η ΕΣΕΕ θεωρεί απαξιωτικό το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε σαν μια υπερχρεωμένη επιχείρηση -όπως χαρακτηριστικά σημειώνει- η οποία εντάχθηκε στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό άρθρο 99 με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών της, και χαρακτηρίζει την τελική συμφωνία ως «το μη χείρον βέλτιστο».

Όπως επισημαίνει η Συνοσπονδία, οι εγγυητικές των ελληνικών τραπεζών θα καταλήξουν «κουρελόχαρτα» μετά την ελεγχόμενη χρεοκοπία, με αποτέλεσμα να χαθεί και το τελευταίο ίχνος εμπιστοσύνης που έχει απομείνει για την ελληνική αγορά. «Τόσο η χώρα μας όσο και η ελληνική επιχειρηματικότητα με τη "λύση του κουρέματος" του χρέους της στιγματίζονται διεθνώς για πολλά χρόνια και καθίστανται ο επιχειρηματικός παρίας του παγκόσμιου εμπορίου», εκτιμά και υποστηρίζει ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατα 50%, αυτόματα σημαίνει και «κούρεμα» της εμπορικής δραστηριότητας, αφού πλέον λίγες επιχειρήσεις θα μπορούν να αγοράζουν με προέμβασμα ή πληρώνοντας μετρητοίς με την παραλαβή των παραγγελιών.

Ανάπτυξη χωρίς χρηματοδότηση δεν μπορεί να υπάρξει, καταλήγει η ΕΣΕΕ, εκτιμώντας πως η συμφωνία για μείωση κατά 100 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους, η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ και η κεφαλαιακή υποστήριξη των ελληνικών τραπεζών με 30 δισ. ευρώ μάλλον δεν αρκεί, καθώς η ζημιά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι τεράστια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα