Η ελληνική αγορά αντέδρασε πολύ θετικά στις αποφάσεις της Συνόδου, αναφέρει η Merit στο εβδομαδιαίο σχόλιό της, σημειώνοντας πως αν η θετική αντίδραση των μετοχών της πραγματικής οικονομίας στην είδηση της μείωσης του ελληνικού χρέους είναι εύλογη, υπάρχουν ερωτηματικά για τη συνέχιση του ράλι των τραπεζών.
Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η μεγάλη μεταβλητότητα στις τράπεζες αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι να ξεκαθαρίσει ο τρόπος των κεφαλαιακών ενισχύσεων της κάθε τράπεζας, ενώ αντίθετα οι χθεσινές αποφάσεις δημιουργούν ισχυρές πιθανότητες να ξεφύγουν τα μη τραπεζικά blue chips από τα χαμηλά τους. Η πιθανότητα ο Γενικός Δείκτης να έχει δει τα χαμηλά του στις 701 μονάδες είναι αυξημένη, αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι με σιγουριά μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον τραπεζικό κλάδο.
Όσον αφορά στην απόφαση για haircut στο ελληνικό χρέος που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας κατά 50%, η Merit σημειώνει πως μεταφράζεται ως αναγνώριση της υποεκτίμησης του πραγματικού προβλήματος της Ελλάδας στις 21/7 και ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό τις τότε αποφάσεις.
Όπως τονίζει η χρηματιστηριακή, οι αγορές δεν πίστεψαν από την αρχή την αποτελεσματικότητα των τότε αποφάσεων αφού αμέσως μετά τη Σύνοδο είχαμε υποχώρηση των δεικτών και κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών και λίγο μετά νέα ρεκόρ στα ελληνικά spreads και CDS.
Αν και πολλά σημεία της χθεσινής συμφωνίας παραμένουν ασαφή, η Merit συγκαταλέγει αυτή τη στιγμή στα θετικά το γεγονός ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι εθελοντική και δεν φαίνεται προς το παρόν να γίνεται ενεργοποίηση των CDS.
«Εγείρεται όμως το ερώτημα του ποιο θα είναι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών αφού και στο προηγούμενο πρόγραμμα PSI η συμμετοχή απείχε αρκετά από το 100%», αναφέρει στο σχόλιό της. «Επομένως, συνυπολογίζοντας τα 30 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για τη σωτηρία των τραπεζών το συνολικό όφελος δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 60 δισ. ευρώ, οδηγώντας το ελληνικό χρέος στο 130-135% του ΑΕΠ.»
Η χρηματιστηριακή παραδέχεται πάντως πως η προοπτική μείωσης των τόκων λόγω του haircut μπορεί να το οδηγήσει στο απώτερο μέλλον χαμηλότερα ενώ στόχος του haircut, σύμφωνα με την κα Μέρκελ, είναι η επιστροφή του χρέους στο 120% το 2020. «Ο στόχος κρίνεται ρεαλιστικός, αν βέβαια συνδυαστεί με πρωτογενή πλεονάσματα, μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και αποκρατικοποιήσεις.»
Η εξέλιξη αυτή, αντίθετα, είναι κάθε άλλο παρά θετική για τις ελληνικές τράπεζες παρά το ότι έχουν ήδη καταγράψει ζημιές μετά φόρων ύψους 5,37 δισ. ευρώ από ελληνικά ομόλογα στους ισολογισμούς τους, τονίζει η Merit. Οι επιπρόσθετες απώλειες για τις 10 ελληνικές και ελληνοκυπριακές εισηγμένες τράπεζες (εξαιρουμένης της Γενικής και της Εμπορικής) θα μπορούσαν να φτάσουν επιπλέον μέχρι και τα 16 δισ. ευρώ μετά φόρων, αν συμμετάσχουν ομόλογα όλων των λήξεων. Αυτό σημαίνει ανάγκες για νέα κεφάλαια τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ για να επιτύχουν ένα δείκτη Core Tier I στο 9%, που δεν είναι δυνατόν να αντληθούν από την αγορά. Έτσι, ελλοχεύει ο κίνδυνος του ΤΧΣ με κοινές μετοχές για τις περισσότερες τράπεζες, αν συνυπολογίσουμε και πιθανές νέες επισφάλειες από τα tests της Blackrock που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 10 δισ. ευρώ.
Τα 30 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο νέο πακέτο στήριξης για τις τράπεζες κρίνονται αρκετά προς το παρόν και δεν υπάρχει κίνδυνος στο ορατό μέλλον για τις καταθέσεις ιδιωτών.