Αποσαφηνίσεις αναμένει η Κίνα πριν επενδύσει στο EFSF

Στο Πεκίνο ο επικεφαλής του Ταμείου
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011 15:14
UPD:15:19

Aποσαφηνίσεις πριν επενδύσει στο νέο μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που αποφασίστηκε μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, αναμένει η Κίνα.

«Οφείλουμε να αναμένουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες για να τις δούμε ξεκάθαρα και να διενεργήσουμε σοβαρές μελέτες πριν αποφασίσουμε μια επένδυση», δήλωσε ο Κινέζος υφυπουργός Οικονομικών Ζου Γκουανγκιάο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το ταξίδι του προέδρου της Κίνας Χου Τζιντάο στη σύνοδο της G20 στις Κάννες, την προσεχή εβδομάδα.

Η ευρωζώνη αποφάσισε την ενίσχυση του ενεργητικού του EFSF στo 1 τρισ. ευρώ σε πρώτο στάδιο, ώστε να προληφθεί η μετάδοση της κρίσης χρέους στην Ισπανία και την Ιταλία.

Συγκεκριμένα αοφασίστηκε ένας μηχανισμός που θα επιτρέψει την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέσω μόχλευσης, η οποία συνίσταται στην εφαρμογή ενός συστήματος εγγύησης πιστώσεων για να εξασφαλισθεί ένα μέρος των δυνητικών ζημιών για τους επενδυτές, ως κίνητρο για την αγορά χρέους χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

Στον υπάρχοντα μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προστεθεί ένα «εργαλείο», συνδεδεμένο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο θα δέχεται τη συμβολή αναδυομένων οικονομικών δυνάμεων, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Ο Ζου εξήγησε ότι «η επένδυση στο νέο αυτό μηχανισμό (ειδικό ταμείο) δεν είναι μια επένδυση στο EFSF αυτό καθαυτό, είναι μια επένδυση που εγγυάται το EFSF».

Πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό δεν θα περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της G20 στις Κάννες στις 3 και 4 Νοεμβρίου.

Ο διευθυντής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ βρίσκεται σήμερα στο Πεκίνο για διαβουλεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα