Φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στην Ευρωζώνη προτείνει ο Σόιμπλε

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011 11:48
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στην Ευρωζώνη, ακόμη και αν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αντίθετες με την επιλογή αυτή, προτείνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η ευρωζώνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο δοκιμής ενός τέτοιου φόρου και με τον τρόπο αυτόν να πεισθεί η Βρετανία να συμφωνήσει με την επιβολή του, αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία για το θέμα στις 3 και 4 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του G20 στις Κάννες .

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, αλλά επίσης η Κίνα και η Ρωσία είναι αντίθετες με την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, κατά το πρότυπο του «φόρου Τόμπιν», που εδώ και χρόνια υποστηρίζουν ενώσεις καταπολέμησης της φτώχειας και υπέρ του οποίου τάσσονται πλέον το Παρίσι και το Βερολίνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει να παρουσιάσει προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης πολλές χώρες είναι αντίθετες με την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, όπως η Βρετανία -φοβούμενη ότι θα πληγεί το Σίτι του Λονδίνου- και η Σουηδία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα