Στις αρχές του 2012 η αποκρατικοποίηση ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ

Ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση με ΕΕ για τους λιγνίτες
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011 12:45
UPD:12:53

Εως τις αρχές του 2012 θα έχει προχωρήσει η αποκρατικοποίηση ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ, ενώ παράλληλα προωθείται και η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε συνέδριο.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης γνωστοποίησε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ο νέος μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός ενεργειακής πολιτικής, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι εντός τις εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση που υπάρχει με την ΕΕ για την πρόσβαση στους λιγνίτες χωρίς διακρίσεις, είτε με την πώληση μονάδων, είτε με την ανταλλαγή ισχύος, είτε μέσω της δημιουργίας μίας ''μικρής ΔΕΗ'', είτε με ένα συνδυασμό όλων των παραπάνω λύσεων.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, επισήμανε ότι προωθείται η αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει παρουσιαστεί με το ΔΕΣΜΗΕ (μέσω της επιστροφής ΦΠΑ και με την προώθηση -νωρίτερα από το προγραμματισμένο- δημοπρασιών) ώστε μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να έχει περιοριστεί στο μισό το έλλειμμά του. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με όλους τους φορείς της αγοράς προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα μέχρι το 2013 οπότε και αναμένεται να υπάρχουν αυξημένοι πόροι προς το ΔΕΣΜΗΕ.

Ο διάλογος, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το τέλος ΑΠΕ και τις εγγυημένες τιμές συστήματος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα