«Καμία υποχώρηση» στην Κίνα για ενδεχόμενη συμβολή της στο EFSF

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011 13:58
UPD:16:07

Πεπεισμένος ότι η Ε.E. θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση χρέους εμφανίστηκε στη Βιέννη ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο, χωρίς ωστόσο να δώσει κάποια ένδειξη για το ρόλο του Πεκίνου.

Πεπεισμένος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση χρέους εμφανίστηκε στην Βιέννη (όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη) ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο. Ωστόσο ο Κινέζος πρόεδρος δεν έδωσε καμιά ένδειξη για το αν θα μπορούσε το Πεκίνο να διαδραματίσει κάποιο σημαντικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης.

Την ίδια ώρα, ο σύμβουλος του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ανρί Γκενό, διεμήνυε πως η Ευρώπη δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις στην Κίνα σε αντάλλαγμα για την οικονομική συμβολή της στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Η Κίνα «είναι πεπεισμένη πως η Ευρώπη διαθέτει τη σοφία και τις ικανότητες για να ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες», δήλωσε ο πρόεδρος Χου Τζιντάο σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ. Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, ο Κινέζος Πρόεδρος μεταβαίνει στις Κάννες προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G20, η οποία είναι αφιερωμένη στην κρίση του χρέους και στην παγκόσμια οικονομική κατάσταση.

Με τη σειρά του ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Κίνας, Σεν Ντεμίνγκ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Ευρώπη στην οικονομική και δημοσιονομική κρίση και ιδιαίτερα στην κρίση του χρέους, καθώς όπως είπε, «όλες οι χώρες βρίσκονται στο ίδιο σκάφος και πρέπει να αλληλοβοηθούνται ώστε η Ευρώπη να ξαναβρεί την υγεία της».

Σε δηλώσεις μετά το τέλος συνάντησής του με τον Αυστριακό υπουργό Οικονομίας Ράινχολντ Μιτερλένερ, ο Κινέζος υπουργός υποσχέθηκε «μια πραγματική στήριξη», ζητώντας παράλληλα από την Αυστρία να παρέμβει κατά των περιορισμών που επιβάλλονται σε ορισμένες κινεζικές εξαγωγές στις δυτικές χώρες.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, η Κίνα, η οποία κατέχει ήδη περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια δολάρια ευρωπαϊκού κρατικού χρέους, είναι έτοιμη να συνεισφέρει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), χωρίς ωστόσο κάποιος Κινέζος αξιωματούχος να έχει επιβεβαιώσει αυτή την πληροφορία.

Καμία υποχώρηση... λέει το Παρίσι

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του προέδρου Σαρκοζί δήλωσε ότι το ενδιαφέρον της Κίνας να βοηθήσει την Ευρώπη στην επίλυση της κρίσης χρέους αποτελεί μεν θετική ένδειξη, ξεκαθάρισε όμως, ότι η Ευρώπη δεν θα κάνει υποχωρήσεις προς την Κίνα σε αντάλλαγμα για την οικονομική της συμβολή.

«Δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης ανταλλαγμάτων. Εάν η Κίνα έλθει, θα το κάνει για να επενδύσει σε ένα ταμείο το οποίο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια (οικονομική) σταθερότητα», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο Ανρί Γκενό.

Οι δηλώσεις Γκενό έρχονται λίγο μετά από εκείνη του Γάλλου προέδρου Γαλλίας, ο οποίος εκτίμησε πως η Κίνα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των πολιτικών του αντιπάλων που τον κατηγόρησαν ότι ξεπουλά το μέλλον της Ευρώπης σε ξένες δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης αποφάσισαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ότι αναδυόμενες χώρες με επικεφαλής την Κίνα μπορούν να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη μέσω ενός ειδικού "εργαλείου" που θα συσταθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το θέμα της συμβολής των αναδυόμενων χωρών στο EFSF αναμένεται να εξεταστεί διεξοδικά στη σύνοδο κορυφής της G20 στις Κάννες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα