ΟΟΣΑ: Απαιτούνται δραστικές αποφάσεις στο G20

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011 14:31

Την αναγκαιότητα λήψης δραστικών αποφάσεων στην προσεχή σύνοδο του G20 στις Κάννες προκειμένου να επανέλθει η παγκόσμια οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία. (Πηγή: OECD)

Την αναγκαιότητα λήψης δραστικών αποφάσεων στην προσεχή σύνοδο του G20 στις Κάννες προκειμένου να επανέλθει η παγκόσμια οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία.

Κατά την παρουσίαση της ειδικής ενημερωτικής έκδοσης εν όψει της συνόδου, ο κ. Γκουρία τόνισε ότι, εάν δεν ληφθεί αποφασιστική δράση, το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας διαγράφεται ιδιαίτερα ζοφερό.

Το πρώτο βήμα αντιμετώπισης της κρίσης χρέους και της τραπεζικής κρίσης έγινε στη σύνοδο της ΕΕ στις 26 Οκτωβρίου, ωστόσο, τα μέτρα που αποφασίστηκαν πρέπει να εφαρμοστούν «άμεσα και επιτακτικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με βάση τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για τα προσεχή έτη, το πραγματικό ΑΕΠ των κρατών του G20 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,9% το τρέχον έτος, 3,8% στο 2012 και 4,6% το 2013. Για τις εν λόγω εκτιμήσεις έχει γίνει η υπόθεση ότι δεν θα προκύψουν σημαντικά γεγονότα και ότι δεν θα ληφθεί στο μεταξύ ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων.

Στην ευρωζώνη, ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ αναμένει αξιοσημείωτη επιβράδυνση της οικονομίας, ενώ σε ορισμένα κράτη μέλη εκτιμά ότι θα σημειωθούν αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Εξασθενημένη θα παραμείνει η οικονομική δραστηριότητα και στις ΗΠΑ τα προσεχή έτη, ωστόσο, από το 2012 η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται. Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να παραμείνει η ανεργία στις ανεπτυγμένες χώρες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα