Εργα 71,28 εκατ. ευρώ με το νέο Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του ΕΟΧ

Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2011 18:38

Μνημόνιο Κατανοήσεως του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου που αφορά στο Χρηματοδοτικό Μηχανισμό της περιόδου 2009-2014 υπέγραψαν σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Θάνος Μωραΐτης και ο πρεσβευτής του Βασιλείου της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Sjur Larsen.

Με το νέο Χρηματοδοτικό Μηχανισμό θα διατεθούν στη χώρα συνολικά 71,28 εκατ. ευρώ για έργα που αφορούν τις εξής θεματικές ενότητες: Ολοκληρωμένη διαχείριση υδατικών πόρων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χρηματοδότηση των ΜΚΟ, θεσμικό πλαίσιο στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης και ακαδημαϊκή έρευνα.

Από το σύνολο του προϋπολογισμού, 58,65 εκατ. ευρώ είναι η συνεισφορά του ΧΜ ΕΟΧ ενώ η ελληνική συμμετοχή ανέρχεται στα 12,64 εκ ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο έγινε άρση της αναστολής των πληρωμών προς την Ελλάδα για τα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Χρηματοοικονομικού Μηχανισμού (ΧΜ) του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2004-2009, από τις δότριες χώρες, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία.

Τις δότριες χώρες ευχαρίστησε με δηλώσεις του ο κ. Μωραΐτης τονίζοντας ότι «η υλοποίηση του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου περιόδου 2009-2014 στην Ελλάδα αποτελεί μία εξαιρετικά πολύτιμη βοήθεια στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα για δημοσιονομική ανάκαμψη και οικονομική ανάπτυξη».

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι με τη στήριξη του Νέου Μηχανισμού, «δεν θα υλοποιήσουμε απλώς κάποια έργα υποδομής ή υπηρεσιών στη χώρα, αλλά έργα που θα κάνουν δυνατή την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που η χώρα διαθέτει, αξιοποιώντας στο ακέραιο το σύνολο των πόρων που θα διατεθούν».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα