ΠΤΩΣΗ σημείωσαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με εξαίρεση τον FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος έκλεισε στις 3.907,2 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,47%.
Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε στις 2.950,52 μονάδες μειωμένος κατά 0,37%, ενώ ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη, περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, υποχωρεί κατά 1,66% και βρίσκεται στις 2.970,39 μονάδες.
Η σημερινή πτώση αποδίδεται από ξένους αναλυτές σε μία σειρά απογοητευτικών εταιρικών ανακοινώσεων και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.
«Μετά την άνοδο των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, η αγορά καθίσταται και πάλι ευάλωτη στις αρνητικές ειδήσεις και δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», δήλωσε στο Reuters βέλγος αναλυτής στην Delta Lloyd Securities.
Ιδιαίτερες ανησυχίες προκάλεσε η είδηση ότι η Philip Morris, η υπ' αριθμόν ένα καπνοβιομηχανία στον κόσμο, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.
Επιπλέον, η SBC Communications ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο οικονομικό της τρίμηνο τα έσοδά της μειώθηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, ενώ η Lehman Brothers υποβάθμισαν τις αξιολογήσεις τους για τη μετοχή της General Electric.
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι των καπνοβιομηχανιών, των ασφαλειών και των τραπεζών, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάσθηκε κυρίως σε μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών.
Σημαντικές απώλειες (8,95%) κατέγραψε η μετοχή του βελγικού ομίλου λιανικής Delhaize. Η UBS υποβάθμισε σήμερα τη σύστασή της για την παραπάνω μετοχή σε «μείωση» από «διακράτηση», ενώ όρισε ως νέα τιμή-στόχο τα 14 ευρώ από 37 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι η Delhaize επικαλούμενη την εξασθένηση της αμερικανικής οικονομίας αναθεώρησε χθες προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την κερδοφορία και τις πωλήσεις της στο οικονομικό έτος 2002.