Στη σκιά των εταιρικών νέων

Πτώση στις ΗΠΑ, μικτές τάσεις στην Ευρώπη
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2002 00:01
UPD:07:00

ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ έδαφος έκλεισε την εβδομάδα η Wall Street μετά τις νέες αρνητικές ειδήσεις από το «μέτωπο» των επιχειρήσεων. Η Lehman Brothers και η Credit Suisse First Boston υποβάθμισαν την επενδυτική κατάταξη της General Electric καθώς και τις εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές του αμερικανικού κολοσσού.

Την ίδια στιγμή, η Philip Morris «είδε» τη μετοχή της να χάνει περίπου 10% της αξίας της, μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών της για τις προοπτικές ολόκληρου του έτους. Από τους μεγάλους «χαμένους» ήταν επίσης και η μετοχή της Delta Airlines, η οποία έχασε περισσότερο από 19% της αξίας της. Την αγορά επηρέασαν και τα αρνητικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, τα οποία ήταν τα χειρότερα από το Νοέμβριο.

Χθες στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, o δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έκλεισε με απώλειες 295,67 μονάδων, ποσοστό 3,70%, φθάνοντας στις 7.701,45 μονάδες. Απώλειες 22,45 μονάδων, ποσοστό 1,84%, σημείωσε κατά το κλείσιμο, ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.199,16 μονάδες.

Μικτή εμφάνιση πραγματοποίησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο τέλος της εβδομάδας, αντανακλώντας την αβεβαιότητα που επικρατούσε στους επενδυτικούς κύκλους για τις οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις. Οι Ευρωπαίοι επενδυτές, ωστόσο, κατάφεραν να βρουν στηρίγματα στα κέρδη των διεθνών τιμών πετρελαίου, ανοίγοντας θέσεις στις μετοχές ενέργειας την ώρα που οι μετοχές τεχνολογίας και ασφαλειών δέχονταν πιέσεις ακολουθώντας την μεγάλη πτώση της Wall Street.

Απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές καπνού έπειτα από την προειδοποίηση για την κερδοφορία του τριμήνου που απηύθυνε η Philip Morris, ενώ οι μετοχές μέσων ενημέρωσης κέρδισαν έδαφος μαζί με τις μετοχές βασικών παραγωγών και χημικών.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με οριακή άνοδο ο πρώτος και με πτώση 0,8% ο δεύτερος.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς, επιδιώκοντας μια πρώτη ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε, εκτιμούσαν πως οι ευρωπαϊκές αγορές πέρασαν τα δύσκολα και ότι τα χρηματιστήρια θα κινηθούν υποτονικά το επόμενο τρίμηνο, πορεία μάλλον ανακουφιστική σε σχέση με τις απότομες πτώσης των τελευταίων εβδομάδων.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των BP (+2,5%), Shell (+2,1%), TotalFinaElf (+1,7%), Delhaize (-8,9%), Numico (-13,6%), Imperial (-4%), BAT (-2,2%), Alcatel (-6,4%), Infineon (-3%), Philips (-3,2%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα