Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2002 07:02

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, μετά την πτώση του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή στις ΗΠΑ, στα χαμηλότερα επίπεδα και σε χρονικό διάστημα 10 μηνών, τον Σεπτέμβριο, αυξάνοντας τις ανησυχίες, ότι η ζήτηση, από τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της περιοχής, ενδέχεται να μειωθεί.

Οι μετοχές εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Sony Corp., της Samsung Electronics Co. και της Taiwan United Microelectronics Corp., οδήγησαν την πτώση. Η μικρότερη ανάπτυξη στην παραγωγή της Ιαπωνίας, ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή στην Κορέα και τα οικονομικά στοχεία στην Ταϊβάν, οδήγησαν επίσης σε πτώση της ασιατικές αγορές.

«Με την οικονομία των ΗΠΑ να εμφανίζει σημάδια ύφεσης, είναι πολύ δύσκολο να δει κανείς θετικές προοπτικές για τις αγορές», ανέφερε ο Katsuaki Furutachi, ο οποίος διαχειρίζεται 1,6 δισ. δολ. σε μετοχές, με την Asahi Life Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας, ότι, σχεδιάζει να αγοράσει μετοχές της Rohm Co. και της Tokyo Electron Ltd., καθώς οι τιμές τους υποχώρησαν σημαντικά και αντικατοπτρίζουν τα έσοδα που πρόκειται να εμφανίσουν.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο έχανε ποσοστό 1,6%, φθάνοντας στις 9.376,86 μονάδες, στις 11 π.μ., τοπική ώρα και στο τέλος της πρωϊνής συνεδρίασης, βάζοντας ένα τέλος στο ράλυ ανόδου δύο ημερών, σε ποσοστό 4%. Ο δείκτης, ακολουθεί τη χειρότερη πορεία μέσα σε ένα τρίμηνο κατά το τρέχον έτος. Απώλειες 1,6% σημείωνε και ο δείκτης Topix, φθάνοντας στις 921,31 μονάδες. Οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ, αλλά και των τραπεζών, αποτελούσαν περίπου το 1/3 των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Στη Ν. Κορέα, πτώση 3,2% σημείωνε ο δείκτης Kospi, μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή, υποχώρησε το τρίτο τρίμηνο. Στην Ταϊβάν, ο δείκτης TWSE έχανε ποσοστό 2,9%. Ο κυριότερος, από τους οικονομικούς δείκτες, εμφάνισε τη μεγαλύτερη πτώση τον Αύγουστο, σε χρονικό διάστημα ενός έτους, έδειξε η κυβερνητική έκθεση την Παρασκευή.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα ενός έτους, με τις υψηλότερες απώλειες να εμφανίζουν τα ορυχεία χαλκού, όπως η BHP Billiton, αφού η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ επιτυγχάνεται με ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς, ώστε να δώσει ώθηση στη βιομηχανική ζήτηση. Ο δείκτης υποχώρησε κατά 1,6%. Στη Σιγκαπούρη, απώλειες 1,5% εμφάνιζε ο δείκτης Strait Times.

O δείκτης εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, υποχώρησε την Παρασκευή στο 86,1 αυτόν τον μήνα, από 87,6 που ήταν τον Αύγουστο. Εφθασε, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Νοέμβριο, όπου είχε διαμορφωθεί στο 83,9.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα