Μεγάλες οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από μία επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2002 07:33

Αυξημένος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση και τους οικονομικούς παράγοντες, για τις επιπτώσεις από ενδέχομενη επίθεση κατά του Ιράκ.

Οι αποκλίσεις στα τρέχοντα έξοδα του προϋπολογισμού, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ευθύμιος Χριστοδούλου και πρόσθεσε, ότι, οι πόροι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και για το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, δεν πρέπει να περιορίζονται στην επιβίωση της οικονομίας, αλλά να έχουν αναπτυξιακό ρόλο.

Η ανησυχία αυτή, επικρατεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς στις συνέπειες από μία στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, περιλαμβάνονται, η εκτίναξη του πληθωρισμού από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η ανακοπή της ανάπτυξης, και η αύξηση της ανεργίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντως, συνεχίζουν την αναζήτηση υποστηρικτών, στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την υιοθέτηση σχεδίου ψηφίσματος, το οποίο προβλέπει σκληρούς όρους και την επιθεώρηση του ιρακινού οπλοστασίου.

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, συναντήθηκαν χθες στη Βιέννη, για να προετοιμαστούν, εν όψει των σημερινών συνομιλιών τους με Ιρακινούς αξιωματούχους, σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής τους στη Βαγδάτη.

Η Μ. Βρετανία, σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δύο χωριστών αποφάσεων του ΟΗΕ για το Ιράκ και απείλησε με στρατιωτική επέμβαση, εάν ο Σαντάμ Χουσεϊν, δεν δεχθεί τον άμεσο αφοπλισμό της χώρας του.

Η Ρωσία, ωστόσο, εμμένει στην αναγκαιότητα επιστροφής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, το συντομότερο δυνατόν.

Χθες, για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, αμερικανικά αεροσκάφη, βομβάρδισαν το πολιτικό αεροδρόμιο στη Βασόρα, καταστρέφοντας το σύστημα ραντάρ του. Στην Ουάσινγκτον, τουλάχιστον 5.000 Αμερικανοί, πραγματοποίησαν, αντιπολεμική διαδήλωση, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα