Ντράγκι: Προσωρινού χαρακτήρα τα μη συμβατικά μέτρα της ΕΚΤ

Απρόσμενη μείωση των επιτοκίων στο 1,25%
Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2011 15:59
UPD:16:47

Η ευρωπαϊκή συνθήκη δεν προβλέπει αποχώρηση κράτους - μέλους από την ευρωζώνη, ξεκαθάρισε σήμερα ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Τα μη συμβατικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι περιορισμένα και προσωρινού χαρακτήρα, δήλωσε σήμερα ο νέος πρόεδρος της τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, παρά τις εκκλήσεις προς την ΕΚΤ για επιτάχυνση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ως επικεφαλής της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι έκανε λόγο για αυξημένους κινδύνους όσον αφορά στις οικονομικές προοπτικές στην ευρωζώνη και εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων περί πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι η ευρωπαϊκή συνθήκη δεν προβλέπει αποχώρηση κράτους - μέλους από την ευρωζώνη.

«Πρέπει να σεβόμαστε πλήρως το πνεύμα και το γράμμα των συνθηκών» και δεν υπάρχουν περιθώρια διαφορετικών ερμηνειών όσον αφορά τη διάσπαση της ευρωζώνης, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε επίσης ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή της εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε τη σημασία εφαρμογής των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Πρόσθεσε εξάλλου πως η ΕΚΤ χαιρετίζει το ευρωπαϊκό σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Νωρίτερα, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια σε 1,25% από 1,5%, αιφνιδιάζοντας την αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, η απόφαση ήταν ομόφωνη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα